Hozzászólások kikapcsolva

Honnan ered a gyomorégés?

A savas gyomornedvek ha visszaáramlanak a nyelőcsőbe, irritálják annak a nyálkahártyáját. Ezen irritáció, az égő, fájdalmas érzés a gyomorégés. Ez a visszafolyás több ok miatt is megtörténhet. A nyelőcső záróizma mivel nem zár mindig pontosan, időnként egy kisebb mennyiségű gyomornedv visszajuthat a nyelőcsőbe. A probléma akkor kezdődik, amikor ez egyre gyakrabban fordul elő, és ráadásul fokozott savtermeléssel párosul.

Függőleges testhelyzetben is kellemetlen tud lenni a gyomorégés, ám éjszaka, vízszintes helyzetben még a gravitációra sem számíthatunk, ami a gyomor felé vonzaná a kiáramló savat. Ha este későn vacsorázunk és bőségesen, akkor lefekvés után számíthatunk gyomorégésre. Az emésztés lelassul, a táplálék erjedésnek indul, ami fokozza a savtermelést. Ezzel párosul az izmok ellazulása, ami a nyelőcső záróizmára is érvényes. Ilyenkor minden feltétel adott a reflux kialakulásához.

Gyomorégés

Gyomorégés

Amennyiben nem kívánjuk, hogy éjszaka gyomorégés kínozzon, ne együnk lefekvés előtt legalább két órával. Adjunk időt szervezetünknek, hogy függőleges testhelyzetben tudjon emészteni. Vacsorára ne együnk nehezen emészthető ételeket, ne fogyasszunk este alkoholt, és ne dohányozzunk.

Ha az ágy fejrészét megemeljük húsz centiméterrel (nemcsak a fejre, hanem az egész felsőtestre vonatkozik, tehát nem egy nagyobb párna lesz a megoldás), akkor valamelyest megnehezítjük a gyomornedvek kiáramlását. Így kisebb lesz az esélye annak, hogy az éjszakai gyomorégés miatt nem tudunk pihenni.

 

  
Iktatva: Gyomorégés Címkék: ,
Reflux 2024