0

A gyomorégés vizsgálata

A gyomorégés emberek millióinak az életét keseríti meg naponta. Ilyenkor elsősorban a kiváltó okokat kell megszüntetni. Amennyiben ez nem lehetséges, mindenképp ajánlott szakorvoshoz fordulni a gyomorégés vizsgálata, valamint a pontos diagnózis megállapítása érdekében. Ezáltal nemcsak a szükséges kezelés kezdhető el időben, hanem az esetleges szövődmények vagy súlyosabb betegségek kialakulásának is elejét vehetjük.

A gyomorégés vizsgálata és a diagnózis felállítása kezdődhet az úgynevezett protonpumpa gátló teszttel. A teszt lényege, hogy bizonyos gyógyszerek tartósan képesek csökkenteni a gyomor savtermelését. A gyomorégést kiváltó tünetek ezen gyógyszerek szedése alatt (2-4 hét) megszűnnek vagy lecsökkennek. Viszont ha a tünetek nem javulnak jelentős mértékben, nem függenek össze a savtermeléssel, hanem valami más ok áll a gyomorégés hátterében.

Gyomorégés vizsgálata

Gyomorégés vizsgálata

Egy másik kezelési módszer a tápcsatorna-tükrözés vagy endoszkópia. Egy szonda segítségével egész nap mérik a páciens nyelőcsövének pH-értékét, miközben szokásos napi tevékenységeit végzi. Ez a fajta vizsgálat akkor ajánlott, ha az előző vizsgálatok alapján nem sikerült felállítani a diagnózist.

Ha a gyomorégés miatt szövődmények is kialakulnak (pl. vérzés), vagy mellkasi fájdalom jelentkezik, melynek hátterében szívproblémák is állhatnak, ajánlott a komolyabb, részletesebb kivizsgálás. Az orvosok szintén komolyabb vizsgálatot javasolnak abban az esetben, ha a panaszok súlyosbodnak, vagy a kezeléseket követően nem javul a beteg állapota kellő mértékben.

  
Iktatva: Gyomorégés Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024