0

A gyomorsav összetétele és szerepe

A gyomorsav kémiai összetételét tekintve a következő anyagokból tevődik össze: sósav, melyet a corpus és fundus fedősejtjei termelnek; nyák vagy mucin, ami a corpus és antrum melléksejtjeinek a terméke; enzimek, melyeket a fősejtek termelnek; intrinsic faktor, amely a fedősejtek terméke; továbbá a lenyelt nyál és a visszafolyó duodenumnedv. A gyomorsav összetétele tehát ezen anyagokból áll.

A gyomorsavnak igen fontos funkciója van szervezetünkben, mivel védelmet nyújt számos baktérium és kórokozó ellen, emellett működésbe hozza a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet, a pepszint, így duplán járul hozzá a fehérjék megemésztéséhez. A gyomornak 2 pH érték körül kell lennie ahhoz, hogy a fehérjeemésztés ideálisan működjön, a gyomorsav összetétele is ekkor a legoptimálisabb.

Gyomorsav összetétele

Gyomorsav összetétele

A gyomorsavtermelés a szervezet egy automatikus mechanizmusa, s amikor a test túl sok savat érzékel, vagyis túlsavasodást, a gyomorsavat is felhasználja a savaktól való megszabadulásra. Ezért a szervezet folyamatosan termeli a gyomorsavat, nem csak akkor, amikor szüksége van rá. Ez okozhatja a refluxos tüneteket is, továbbá a gyomorsav lúgos összetétele.

Ez érthető is, mivel a gyomor savat termel a gyomor ürege felé, így a másik oldalra (a szervezet felé) kénytelen lúgot üríteni. A gyomorsav összetételét ma már könnyedén megállapítják a szakorvosok, akik tanácsot is adnak a pácienseknek életvitelükre vonatkozólag.

 

  
Iktatva: Gyomorsav Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024