2

A gyomorsav túltengés és ellenszerei

A helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, a gyógyszer-mellékhatások vagy örökletes tényezők a gyomorsav túltengés okozói. A gyomor által termelt sósav túlzott termelődése irritálja a gyomor nyálkahártyáját. Az ezzel járó égő érzés kisugárzik a nyelőcsőbe, a torokba, gyakran pedig a szegycsont mögötti fájdalmas érzéssel társul.

Életvitelünk megváltoztatásával hozzájárulhatunk a gyomorsav túltengés mértékének csökkentéséhez. Ajánlott kerülni a gyorséttermi ételeket, naponta többször étkezni, ám az alkalmanként kevesebb mennyiségű táplálékot lassan és alaposan megrágva, nyugodtan elfogyasztani. Ugyancsak fontos, hogy amennyiben lehet, kerüljük a túlhajszolt, stresszes élethelyzeteket, és célirányosan táplálkozzunk.

Gyomorsav túltengés

Gyomorsav túltengés

Gyomorsav túltengés esetén táplálkozás után a testhelyzet megváltoztatásával a savtermelés fokozódhat. Ez igencsak kellemetlen lehet. Ennek elkerülése érdekében étkezések után pihentessük gyomrunkat (ilyenkor jót tesz egy séta a friss levegőn), és egy ideig ne hajladozzunk. Vacsora után legalább két óráig ne feküdjünk le, és helyezzük magasabbra fejünket és felsőtestünket, hogy ezáltal is meggátoljuk a gyomorsav felfele áramlását.

Segíthetnek a savcsökkentő gyógyszerek is, melyeket rövid távú kezelésre vény nélkül szerezhetünk be a gyógyszertárakból. Ezek a szerek enyhítik a gyomorégést, a savtermelés okozta gyomorpanaszokat és a gyomorsav visszafolyás okozta panaszokat. Amennyiben a savlekötők sem segítenek, és ezek után is fokozódnak a gyomorsav túltengés kellemetlen érzetei, keressük fel háziorvosunkat egy szélesebb körű kivizsgálás érdekében.

 

  
Iktatva: Gyomorsav, Túltengés Címkék: 

2 hozzászólás "A gyomorsav túltengés és ellenszerei"

 1. fanni szerint:

  sziasztok!
  17éves vagyok de már 4 éve küzdök a gyomorsavval. Úgy 13 éves koromban a fogyókúra alatt jelentkezett be először.Nagyon fájt.Annyira ,hogy este ügyelet lett belőle gyógyszerek,injekció .De 1 éve elkezdett egyre komolyabban fájni.Voltam orvosnál Refluxot fedeztek fel adtak gyógyszert amit 1 hónapig kellet szednem nem is fájt tőle a gyomrom,abba is kellet hagynom.Azt mondta ha fáj menjek vissza.Rá 1 hétre nagyon fájt még jobban mint régebben nem segített semmi Salvus víz sem Rennie-sem keksz sem.Semmi.Nem tudtam kiegyenesedni a fájdalomtól.Már szédültem,majdnem ájulásig mentem.
  De az orvos NEM vesz komolyan .Azt mondja ,hogy túl fiatal vagyok.De hiába mondom ,hogy fáj,nem csinál semmit azt mondta idézem”semmi baj sav mentes étrend”-hát kösz,nem is mondta ,hogy mi az.
  Később utána néztem a neten mit nem lehet enni,te Jóisten nem lehet csokit,zsírosat,fehér kenyeret,kakaósat tulajdonképpen semmi olyat amit szeretek.
  De higgyétek el el kell kezdeni a diétát mert komolyabb betegség is elő jöhet (fekély),FŐLEG HA ILYEN ORVOSOTOK VAN.

 2. olvasó szerint:

  Na és én meg 25. Nálam főképp a mozgás hiány, és a kevés zöldség gyümölcs volt a probléma(+gerincferdülés áldásos maradéka). Mindenkinél más a kiváltóok, de az orvosok sokszor általánosítanak. Pedig a kiváltó okok kezelése, ill. csökentése segít. A savtermelődés meg öröklött tényező. Én például sok gyomorsavat termelek a csípős piros paprikától(ala paprikás halászlé, amit útálok).. Meg a túl sok kenyér is..(amiről leszoktam, és kevesebbet eszem. Ugyanazt eszem mint a családom(kivéve halászlevet), CSAK EGYSZERRE KEVESEBBET. Mindent leeht, csak mértékkel. Meg utánna kel vagy napi félóra mozgás, és víz.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024