0

A reflux alvás közben erősödik

A gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe a refluxos betegek éjszakáját is megkeserítheti. Bár a reflux alvás közben – a nem megfelelő testtartás miatt – felerősödik, van néhány alapszabály, amit ha betart a beteg, enyhülhetnek a panaszok. Nagyon fontos, hogy lefekvés előtt két órával már ne fogyasszon semmiféle táplálékot a beteg, csak szénsavmentes vizet igyon. Ennyi idő kell ugyanis a gyomornak, hogy megeméssze a táplálékot.

A reflux alvás közben sokkal veszélyesebb, mint nappal, hisz a visszaáramló sav ha feljut a garatba, akkor akár éjszakai fulladást is okozhat. Ezért lényeges, hogy megtalálja a beteg a legjobb alvási pozíciót. Többnyire az a legjobb megoldás, ha a fejrésznél a matracot meg tudjuk emelni, vagy nagyobb párnára hajtjuk fejünket, mert így a nyelőcsőbe nehezebben tud visszafolyni a gyomortartalom.

Reflux alvás

Reflux alvás

A háton fekvés ez esetben nem a legegészségesebb. Az a megoldás lehet tehát jó, ha a matracot megemeljük, és oldalt fekve alszunk. Így a sav sem tud visszaáramlani, a gerincünknek sem ártunk, ugyanakkor a reflux is enyhíthető ezzel a módszerrel.

Ha megtaláljuk a megfelelő pózt az éjszakai pihenéshez, a reflux alvás alatt nem feltétlenül kell megkerítse az éjszakákat. Ha megemeljük a matracot, és közvetlenül lefekvés előtt nem eszünk, sokat javíthatunk saját állapotunkon, ezzel segítve a jobb alvást és a reggeli könnyebb, kipihentebb ébredést.

  
Iktatva: Reflux Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024