0

A reflux betegség leírása

A reflux betegség egyesek szerint a tünetek visszaszorításával kezelhető. Ez részben igaz, ellenben a csak tüneti kezelés nem oldja meg magát a problémát. Tudjuk, hogy a lázcsillapítószerek is a lázat és nem a kiváltó okot vagy a betegséget szüntetik meg. Így van ez a savlekötőkkel is, amelyek bár semlegesítik a gyomorsavat, és így megszüntetik a gyomorégést, a reflux – szakszerű kezelés hiányában – továbbra is gondokat okozhat.

Éppen ezért fontos megkeresni a gyomornedvek visszaáramlásának okát, a reflux betegség előidézőjét. Normális esetben a nyelőcső záróizma szelepként működik, azaz csak egyirányú mozgást – a nyelőcsőből a gyomor irányába – tesz lehetővé. A gyomorban a nyomás ha nagyobb lesz, mint aminek a záróizom ellen tud állni, létrejön a visszafolyás. A gyomorban lévő nyomást növelheti a túlzott mértékű táplálkozás, a hasra rakódó fölösleges zsír, valamint terhes nőknél a magzat növekedésével párhuzamosan növekvő méh is.

Reflux betegség

Reflux betegség

A reflux betegség előidézhető túlzott alkohol- és kávéfogyasztással, valamint dohányzással is. Köztudott, hogy a nikotin és az alkohol ellazítja a záróizmot, a koffein és alkoholtartalmú készítmények ingerlik a gyomor nyálkahártyáját. Az ellazult izomgyűrű pedig nem tudja útját állni az egyre termelődő gyomorsavnak.

A reflux betegség a túlzott savtermelésért és a záróizom hibás működéséért felelős ételek, italok és más tényezők kiiktatásával, valamint az orvos által felírt gyógyszerekkel kezelhető.

 

 

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024