0

A reflux fogak tekintetében lassan károsító hatást fejt ki

Sok esetben annyira súlyosak lehetnek a reflux tünetei, hogy a fogakat is károsíthatja. A reflux a fogak tekintetében veszélyes, hisz ha állandóan a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe, esetleg a szájba, akkor az a fogzománcot is károsíthatja. Ez természetesen csak a legsúlyosabb estekben fordul elő, vagy olyankor, ha a refluxos beteg hányással is küszködik.

A reflux fogak esetében nem azonnal látható károsító hatást fejt ki, hanem csak hosszú idő után lesz szemmel látható a változás. Az esetek nagy részében a fogak belső oldalán sérül a leghamarabb a zománc, hisz itt éri őket a sav. Ezért is fontos, hogy a lehető legjobban mérsékeljük a sav mennyiségét.

Reflux fogak

Reflux fogak

Azonban a nem megfelelő szájhigiénia is okozhat problémát. A reflux a fogak hiányával is kapcsolatba hozható. Ha nem megfelelő a fogazatunk, akkor nem tudjuk kellőképpen megőrölni, megrágni az ételt. Ezáltal a gyomornak sokkal nagyobb erőfeszítésre van szüksége, hogy megeméssze a táplálékot. Ezt a gyomor nagyobb mennyiségű sav termelésével tudja csak megoldani.

Tehát a reflux – fogak kapcsolat nagyon fontos. Lényeges, hogy a fogak állapotára mindig odafigyeljünk, hisz a fenti példából is látszik, hogy ha nem egészségesek a fogaink, akkor ez kihathat az emésztőrendszerünkre is. Emellett alapfeltétel, hogy mindig kövessük figyelemmel, hogy fogaink mennyire vannak megfelelő állapotban, és esetleg nem érzékenyek-e, hisz az akár jel lehet arra is, hogy a zománc elvékonyodott.

  
Iktatva: Reflux Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024