0

A reflux jelei

A reflux a tápcsatornában megjelenő működési zavarok következtében jelenik meg, melynek eredményeként a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez általában kellemetlen tünetekkel párosul. A reflux jelei közül a legáltalánosabb a gyomorégés, mely a szegycsont mögött képződik meg, s égő érzést vált ki a gyomorszájtól a torokig, rosszabb esetben az áll és a lapocka környékén is.

A gyomorégés fokozott nyálelválasztással is párosulhat. Ez könnyen kiküszöbölhető savközömbösítő gyógykészítmények használatával. A reflux jelei közé tartozik a savas böfögés is. Ilyenkor a gyomortartalom, mely emésztőnedveket is tartalmaz, visszaöklendeződik, és savas, csípős ízt vált ki a szájban, emellett köhögési rohamokat is kiválthat.

Reflux jelei

Reflux jelei

A reflux jelei közé sorolható még a nehézkes és fájdalmas nyelés. Ennek kezdeti stádiumában a beteg nehezen és fájdalmasan nyeli le a falatokat, s később a folyadékkortyok is megakadnak nyelőcsövében. Az ilyen zavarok adódhatnak nyelőcsőproblémák esetén is, nem kimondottan csak reflux következtében. A nyelőcső szűkülése és gyulladása is kiválthat ilyen panaszokat.

A reflux jelei könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel, mint például a szívinfarktus, mely szintén mellkasi fájdalmakkal jár. Pár apróbb jelből azonban megállapítható, hogy mely betegségről van szó. Reflux estén a fájdalom a szegycsontból a nyak és a mellkas felé irányul, míg szívinfarktusnál a vállba és a karokba.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024