2

A reflux kezelése és a savlekötők

A reflux kezelése az orvos hatáskörébe tartozik. Ő dönti el, hogy elegendő-e savlekötőket “bevetni” a tünetek enyhítésére, esetleg a tápcsatorna mozgását gyorsító úgynevezett prokinetikus gyógyszerekre, H2 gátlókra, vagy éppen protonpumpa gátló készítményekre van szükség. A betegség súlyosságának függvényében akár műtéti beavatkozást is javasolhat. Ez utóbbi a nyelőcső záróizmának hibás működését, a rekeszizom sérvet, esetleg a nyelőcső hegesedését hivatott megszüntetni.

Amennyiben a reflux kezelése érdekében az orvos savlekötő készítményeket ajánl, fontos, hogy az előírásnak megfelelően szedjük azokat. Étkezés után két órával ajánlott ezeket bevenni, mert ha hamarabb vesszük be, akkor lassítják az emésztést. Ugyanakkor más gyógyszerek szedésével kapcsolatosan is figyelnünk kell: két órának kell eltelnie a gyógyszerszedés és a savlekötők használata között, mivel ez utóbbiak befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását.

Reflux kezelése

Reflux kezelése

A prokinetikus gyógyszerek is számításba jöhetnek a reflux kezelése esetén. Azzal, hogy gyorsítják a tápcsatorna mozgását, a perisztaltikus mozgásokat, gyorsabban kiürül a gyomor, és nem képződik túl sok gyomorsav, ugyanakkor tehermentesítődik a nyelőcső záróizma is.

Legtöbb esetben a reflux kezelése H2 receptor és protonpumpa gátlókkal ér el sikereket. Mivel megszünteti a probléma forrását – csökkenti a gyomorsavtermelést, így nincs ami kiáramoljon a nyelőcsőbe – magát a betegséget is tünetmentessé teszi. A gyógyszeres kezelés mellett étrendbeli változtatásokat is fog javasolni az orvos.

 

  
Iktatva: Kezelése, Reflux Címkék: ,

2 hozzászólás "A reflux kezelése és a savlekötők"

  1. ispány jánosné szerint:

    nem megy le semmi folyadék sem étel állandóan jön a nyál és lesem tudom nyelni nem tudok büfizni

  2. ispány jánosné szerint:

    mikor kapok a kérdéseimre választ

Írj most.

Küldés
Reflux 2024