0

A reflux kezelése terhesség alatt

A várandósság számos változást eredményez egy nő életében. Ilyenkor az öröm mellett számos fiziológiai változás is megjelenik. Terhesség alatt gyakrabban jelentkezik a reflux betegség. Ennek oka elsősorban a hormonháztartásban bekövetkezett változásoknak köszönhető. Ugyanis a babavárás alatt nagyobb mennyiségben termelődő progeszteron hormon lazítja a simaizmokat, így a gyomorszáj is kevésbé zár jól, tehát a gyomorsav könnyebben juthat a nyelőcsőbe, okozva ott kellemetlen tüneteket. A kismamák örömére viszont a reflux kezelhető a terhesség alatt is.

A terhesség során gyakori panasz a gyomorégés, savas szájíz és az állandó hányinger. Viszont refluxról csak akkor beszélhetünk, ha legalább két tünet heti rendszerességgel jelentkezik. A várandós kismamák 80%-a nem tulajdonít nagy jelentőséget az előforduló kellemetlen tüneteknek, pedig a reflux terhesség alatt is nagyon jól kezelhető.

Reflux kezelése terhesség alatt

Reflux kezelése terhesség alatt

 A reflux kezelése terhesség alatt elsősorban az életmód változtatással kezdődik. A kismamák nem szedhetnek akármilyen savlekötő gyógyszert, ezért enyhébb tünetek esetén megszüntethetőek a kellemetlen panaszok egyszerű táplálkozási változtatásokkal: gyakoribb és kisebb mennyiségű étkezéssel, a kávé és szénsavas italok mellőzésével stb.

Amennyiben a betegség tünetei súlyosabbak, a reflux kezelése terhesség alatt gyógyszerekkel is eredményes lehet. Ilyenkor azonban nagyon vigyázni kell, hogy milyen gyógyszert szedünk. Bármely gyógyszerkészítmény megvásárlása előtt tanácsos konzultálni a kezelőorvossal, hiszen így biztosabb, hogy nem okozunk kárt a baba fejlődésében.

  
Iktatva: Kezelése, Reflux Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024