0

A reflux okai és a helytelen táplálkozás

Napjainkban sokan szenvednek reflux betegségben, a 40 év fölöttiek körében egyre inkább növekszik a megbetegedések száma. Egyik tünete a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlása miatti égető, maró érzés a nyelőcsőben. A reflux okai sokfélék lehetnek az elhízástól kezdve a dohányzáson, az alkoholfogyasztáson, a túlzott kávé- és teafogyasztáson keresztül a helytelen táplálkozási szokásokig és a stresszes életmódig.

A reflux okai közt említett helytelen táplálkozás alatt nemcsak a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztására gondolunk, hanem a rendszertelen étkezésekre, a koplalás és jóllakottság hirtelen váltakozására is. Helyesebb naponta gyakrabban, ám alkalmanként kevés mennyiségű ételt fogyasztani. Ily módon a betegség megelőzéséhez is hozzájárulunk.

Reflux okai

Reflux okai

A reflux okai közé sorolhatjuk a terhességet is, hiszen a nőknél – bár nem minden esetben – gyakran terhesség alatt jelentkezik először. Ennek oka a megnagyobbodott méh hasi szervekre gyakorolt nyomása, valamint a hormontermelés megnövekedése következtében ellazult izmok, így a nyelőcső alsó záróizmának ellazulása, miáltal az nem zár tökéletesen, és a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe.

Fontos, hogy akik refluxban szenvednek, kerüljék a zsíros, savanyú, szénhidrátban gazdag ételeket, a koffeintartalmú italokat, és fogyasszanak inkább párolt, főtt ételeket, vagy nyers zöldségeket, gyümölcsöket. A reflux okai közt talán a “legdivatosabb” a stressz, mely állapotot életmód-változtatással érdemes lenne minél inkább kerülni, és egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitelt folytatni.

 

  
Iktatva: Okai, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024