0

A reflux okozhat fáradtságot?

A reflux egyik velejárója lehet a fáradtság is. Előfordulhat, hogy az esténként jelentkező reflux hatására éjszaka nem ébred fel a beteg, viszont alvása nem lesz pihentető, sőt fáradtan ébred, s ez a fáradtság kihat a mindennapi tevékenységére, teljesítőképességére. Ha ez rendszeresen jelentkezik, a páciens állandó nappali álmossággal számolhat. Sokszor a lecsökkent teljesítőképesség, a fáradékonyság és az állandó figyelemzavar miatt kezdik el vizsgálni a beteget.

A különböző alvásvizsgálatok kimutatják ugyan a nem megfelelően pihentető, felületes alvást, de sok esetben ilyenkor még a szakorvosok sem gondolnak reflux betegségre. Akkor könnyebb megállapítani a reflux okozta fáradtságot, amikor típusos refluxos tünetek is jelentkeznek a fáradtság mellett, mint például a savas böfögés vagy a gyomorégés.

Reflux fáradtság

Reflux fáradtság

Az utóbbi években kutatások százai igazolták, hogy a reflux okozhat fáradtságot, amiért az alvás minősége a felelős. Mindezen kutatások ugyanarra az eredményre jutottak, mégpedig arra, hogy minél súlyosabb a reflux egy páciensnél, annál nagyobb mértékű a fáradtság, a nappali álmosság és az alvászavar is.

 Természetesen nemcsak a reflux okozhat fáradtságot. Megannyi más betegségnek is tulajdonítható, mint például a pszichés zavarok, alkoholfogyasztás, életmód stb. Tehát a nappali fáradtságnak és álmosságnak számtalan oka lehet, s ha megmagyarázhatatlan nappali álmosságban szenvedünk, forduljunk szakorvoshoz, s gondoljuk meg, hogy van-e refluxra utaló tünetünk.

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: 

Írj most.

Küldés
Reflux 2024