0

A reflux vizsgálata gyerekeknél

A csecsemők napi szinten visszabukják a tejet, ez okozhat szövődményeket. Valószínűsíthető, hogy reflux betegség lehet a háttérben. A csecsemőkori reflux az izomrendszeri fejletlenség valamint a fejletlen idegi szabályozás miatt van. A test és a mozgásrendszer (izmok) fejlődésével a refluxot a gyerekek kinövik. Fejletlen rekeszizomra ránehezedő nyomás miatt küszködhet a csecsemő gyomorégéssel.

A reflux „felfedezése” gyerekeknél leggyakrabban a szülő által történik. Elmondja az orvosnak a panaszokat (gyakori hányás, idült vissza-visszatérő köhögés, hasfájás, bukás, öklendezés, egyáltalán nem vagy nehezen eszik, sír és légzési nehézségei vannak), aki megállapíthatja a savas refluxot vagy az esetleges izomfejlődési rendellenességeket, emellett tanácsokkal látja el a szülőket.

Reflux vizsgálata gyerekeknél

Reflux vizsgálata gyerekeknél

A reflux vizsgálati módszerei gyerekeknél: A röntgenvizsgálat a szűkületeket vizsgálja, mely során szükséges bárium kontrasztanyag nyelése, ami átvilágítja a nyelőcső-gyomortájékot. Ezt a régiót lehet direkt vizsgálni felső panendoszkópiával, vékony csövön, kamerával. Gyomorürülés teszttel megfigyelhető (kamerával) a gyomor-bélrendszer kiürítésének ideje. A vizsgálathoz a gyerekkel radioaktív anyagot tartalmazó folyadékot itatnak. A lassú kiürülés lehet oka a savas refluxnak. 24 órás pH-vizsgálattal vékony szondát vezetnek a nyelőcső alsó részéig, mellyel légzéspróbát, gyomorsavszintet mérnek.

A reflux vizsgálata során a gyerekeknél az egészséges körülményeket igazolják (helyes táplálkozás, testmozgás). A hiányos táplálkozás (fehérje/vitaminhiány) vagy a felszívódási zavarok sejt- illetve szövetkárosodást és általános megbetegedéseket okozhatnak. Kezelhető a probléma, de fejlődéssel a reflux jelenségek ritkulnak, majd kimaradnak.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024