0

A reflux vizsgálata

A reflux vizsgálata társadalmi probléma, és tényként kezelhető az a szociális felfogás, hogy az emberek csak akkor mennek orvoshoz, ha „nagybajvan” vagy „fájvalahol”. Viszont az éjszakánként ránktörő csípős, savas gyomorégés elég indok arra, hogy felkeressük az orvost a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében.

A reflux vizsgálata több módszerrel történik. A háziorvos kikérdezi a beteget az esetleges kór-oki tényezőkről. Ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet, melyet éhgyomorra végeznek el. Emellett fontos a vizsgálat előtt fél órával a fél liter folyadékbevitel (víz, tea), amivel a folyadék gyomorból nyelőcsőbe való áramlását vizsgálják.

A reflux vizsgálata

A reflux vizsgálata

A reflux vizsgálata 24 órás pH monitorozással endoszkópos módszerrel történik, mely hosszas és fájdalmatlan. Ennek során a szondát levezetik az orron keresztül nyelőcsőbe, mellyel a reflux folyadék savasságát mérik néhány percenként. A 24 órás nyelőcső impedancia vizsgálat az előző újabb változata, azzal a különbséggel, hogy kimutatja a folyadék állapotát. Akkor javallt, amikor a gyógyszerekre az állapot nem változik.

A reflux vizsgálatát gyomortükrözéssel vészjelző tünetek indokolják. A nyelőcsövön egy ujjnyi vastag csövön keresztül kamerát vezetnek a gyomorszájig. Az öklendezés elkerüléséért a garatot érzéstelenítik Lidocainnal (spray). Így minta is vehető és kimutatható az esetleges Helicobacter pylori jelenléte (gyomorfekély). A nyelőcsőröntgen célzottan nyelőcsőszűkület megfigyelésére vagy a műtétet megelőzően hasznos. A reflux vizsgálata hozzásegíthet ahhoz, hogy figyelemmel kísérhessük testünk jelzéseit, és lépéseket tehessünk egészségünk megőrzéséért.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024