1

A zsíros étel gyomorsav elősegítő

A gyomorsav túltengés azért alakul ki, mert meggyengül a gyomor és a nyelőcső közti záróizom, melynek az a funkciója, hogy visszatartsa a gyomorsav visszaszivárgását a nyelőcsőbe. Amikor ez az izom nem zár kellő mértékben, savvisszafolyás, vagyis reflux alakul ki. A reflux vagy a gyomorsav túltengés azért párosul kellemetlen tünetekkel, mert a gyomorsav felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját.

Leggyakoribb ilyen tünet a gyomorégés. A gyomorégés mellett gyakori továbbá a böfögés, a csuklás, a fejfájás. Mindezen tünetek hátterében a reflux áll. A gyomorégés általában lefekvés után, az étkezést követően jelentkezik. A gyomorégési fájdalmak erősödnek abban az esetben, ha zsíros vagy fűszeres ételeket fogyasztunk, ugyanis a zsíros étel gyomorsav- illetve reflux elősegítő.

Zsíros étel gyomorsav

Zsíros étel gyomorsav

A gyomorsav túltengés visszaszorítása érdekében mindenképp át kell térni a zsírszegény ételek fogyasztására, valamint törekednünk kell arra is, hogy napjában többször, kis adagokban étkezzünk, ugyanis bőséges táplálkozáskor a gyomor nagymértékben kitágul, így megnő a savvisszafolyás esélye is. Azzal tehetünk jót az emésztésnek, ha naponta sokszor keveset eszünk.

A zsíros étel gyomorsav mellett koleszterin túltengést és elhízást is okoz, így ebből a szempontból is mérsékelni kell a fogyasztását az ilyen ételeknek. Noha szervezetünknek szüksége van a táplálkozás útján bevitt zsírra, mégis ajánlott megválogatni, hogy milyen eredetű zsiradékot viszünk be szervezetünkbe.

  
Iktatva: Gyomorsav, Túltengés Címkék: , , ,

Egy hozzászólás "A zsíros étel gyomorsav elősegítő"

 1. Harmati Zoltán szerint:

  „A gyomorsav túltengés azért alakul ki, mert meggyengül a gyomor és a nyelőcső közti záróizom”.

  Ez jó nagy marhaság!…

  Előszöris, a gerd (reflux) nem a sok gyomorsav következménye, hanemm épp ellenkezőleg, a szükségesnél kevesebb gyomorsavtermelődés miatt fordul elő. Az hogy így van, a szervezet működéséből fakad:
  A gyomorban normálisan 1-1,5pH uralkodik. Az ételek a gyomorsavat fölhigítják, a minek eredményeképpen a töménysége emelkedik (~3pH-ig).
  Erőteljes gyomorsavképződés kezdődik, keveredik az étellel, az ételpép savanyodik. Akkor ürül a vékonybélbe a gyomortartalom, ha már kellőképpen megsavanyodott. Mindaddig pang a gyomorban az étel, amíg nem elég savanyú. A gyomor erőlködik, s egy idő után úgy dönt, ha nem megy előre, elindítja visszafelé. Egy fordított perisztaltika veszi kezdetét, kinyílik a gyomor kapuja és a tartalma a nyelőcsőbe tolul.
  A ~3pH-jú gyomornedv nem elég az emésztéshez, de ahhoz bőven elég hogy fölmarja a nyelőcsövet…!
  Ez a gerd mechanizmusa.

  Gyomossavtultermelés pedig az immunrendszer egyensújtalansága miatt alakul ki. (Illetve néha, betegség áll mögötte – úgy hívják, Zollinger-Elison-szindróma.)
  Ugyanis az immunrendszer nemcsak fertőzések ellen véd. A szervezetben minden folyamatot az immunrendszer irányít/felügyel. Ha megbomlik az (immunrendszer) egyensúlya, nem képes hatékonyan ellátni a feladatát (a szabályozó szerepét). Az immunrendszer egyensúlya az esetek zömében tápanyaghiány miatt borul föl, de előfordulhat betegség következtében és/vagy stressz miatt is.

  Egy alapos leírás van a refluxról a http://krumpli-inzulin.webnode.hu/veszelyes-krumplit-enni/reflux/ -oldalon… Ám hogy mégérthetőbb legyen, érdemes az ott található többi cikket is tanulmányozni.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024