0

Ajánlott vagy sem refluxra pizza?

A nyelőcső záróizmának gyengüléséhez több tényező hozzájárulhat, mint például a koffeint tartalmazó ételek vagy italok fogyasztása, a zsíros, olajos ételek, valamint a savas élelmiszerek, gyümölcsök, citrusfélék. Ugyanakkor a pizza is kiválthat reflux tüneteket, csakúgy, mint a fűszeres, paradicsom alapú ételek, a spagetti szósz, a chili vagy a paradicsomlé.

A pizza tekintetében nagyon megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a pizza egy nagyon egészséges étel, mások szerint viszont kifejezetten káros. Mindenesetre annyi biztos, hogy a refluxra a pizza paradicsom- és tésztaalapja miatt nem túl jótékony hatású. A pizzatésztával az a probléma, hogy általában finomított lisztből készítik, melyben nincs se rost, se B-vitamin, viszont annál több benne a szénhidrát.

Refluxra pizza

Refluxra pizza

Teljes kiőrlésű lisztből készítve azonban nagyon is egészséges tésztát kaphatunk, amely nem terheli meg sem a gyomrot, sem a beleket. Ha a paradicsomszószt nézzük meg közelebbről, akkor megtudhatjuk, hogy a paradicsom az egyik legegészségesebb zöldség, mivel rákmegelőző hatása van, és védi a szívet is.

Ha azonban a pizzán található szósz tele van sóval (ami megterheli a vesét, káros a fehérjékre és magas vérnyomást is okoz), cukorral, tartósítószerrel és ízfokozókkal, egy halom mérget viszünk be szervezetünkbe. Ha még zsiradékot is tesznek hozzá, kész a kalóriabomba, ami igencsak ártalmas a gyomornak. Így a refluxra pizza nem ajánlott.

  
Iktatva: Étrend, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024