0

Betegség és tünet: reflux és légszomj

Előfordult már velünk, hogy éjszaka arra ébredünk, hogy nem kapunk levegőt? Kinyitjuk az ablakot, és semmi változás? Nincs bedugulva az orrunk, nem vagyunk asztmásak, és mégsem kapunk levegőt! Nem is sejtjük, mi lehet ennek hátterében. Lehet, hogy az egésznek semmi köze a tüdőhöz, az orrhoz, a légutakhoz. Reflux és légszomj is járhat együtt.

A reflux lényegében a gyomorsav visszajutása a nyelőcsőbe, ami azért jelentkezik, mert a gyomorban túl nagy a nyomás, így a nyelőcső záróizma nem tud megfelelően működni. A reflux betegség tüneteit gyakran összekeverik más betegségek tüneteivel, mint az asztma vagy szívinfarktus. Ám a reflux és légszomj is összefügghet, mivel egyik tünete lehet e betegségnek, hogy időnként nehezen jutunk levegőhöz.

Reflux és légszomj

Reflux és légszomj

A reflux által okozott légszomj általában éjszaka tör az emberre. Nem vehetjük biztosra, mi áll ennek hátterében, mivel más betegségek tünete is lehet. Nem véletlen azonban, hogy „álarcos fojtogatónak” is nevezi a szakirodalom ezt a betegséget.

Reflux és légszomj azért társulhat, mert a vízszintes állapotban fekvő, reflux betegségben szenvedő embernél a visszafolyó gyomorsav a nyelőcső helyett a légcsőbe jut. Ezután a tüdőbe kerül, így az illetőnél légzési nehézségek jelentkeznek. Ha nem kezeljük a problémát, akkor tüdőgyulladás, krónikus hörghurut is kialakulhat. Ha a fent említett tünetet tapasztaljuk, keressük fel orvosunkat, hogy mihamarabb orvosoljuk a problémát.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024