0

Gyomorsav visszaáramlás

A gyomorsav visszaáramlás gyakori jelenség. Akkor következik be, amikor a nyelőcső végén lévő záróizom hibásan működik. A nyelőcsőben két záróizom van, a felső és az alsó. A felsőnek az a feladata, hogy a táplálékot ne hagyja lejutni addig, amíg meg nem rágódik, az alsónak pedig az, hogy ne hagyja, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. Ha mégis visszajut – és ez gyakran előfordul –, az azt jelenti, hogy a záróizom valamiért hibásan működik. Ennek leggyakoribb oka a gyulladás. Gyulladás akkor keletkezhet a nyelőcső végén lévő záróizomban, ha túl sok koffeines, alkoholos italt és sok zsírtartalmú, fűszeres ételt fogyasztunk.

A gyomorsav visszaáramlás gyakoriságától függően veszélyt jelenthet a szervezetre. A túlzott gyomorsavtermelés a gyomor számára nem kártékony, mivel a gyomornak van egy védőrétege, amely megvédi a savas bázisú anyagoktól, viszont a nyelőcsőbe jutva – a nyelőcsőn lévő nyálkahártya nem rendelkezik ilyesféle védekező mechanizmussal – nagyban károsíthatja azt.

Gyomorsav visszaáramlás

Gyomorsav visszaáramlás

Ha begyullad a nyelőcső, a gyomorsav visszaáramlás miatt az nagyon sok kellemetlen tünettel társul. A gyulladás miatt már eleve érezhetünk egy folytonosan égő érzést a mellkasunkban, és ez nagyban befolyásolja a tápanyag bevitelét is.

Túlzott gyomorsavtermelés esetében amúgy is szükséges a diéta, de a nyelőcsőgyulladás miatt azoknak az ételeknek a fogyasztása is fájdalmat okoz, amelyeket ajánlott lenne fogyasztani a gyomorsav visszaáramlás ellen.

  
Iktatva: Gyomorsav, Túltengés Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024