0

Használ vagy árt refluxra a paradicsom?

A refluxra a paradicsom káros hatással van. A paradicsom és a ketchup a reflux betegek számára elkerülendőek, mivel ezek irritálhatják a nyelőcső végén lévő záróizmot, amely ha kitágul, a gyomorsav akadálytalanul feljuthat a nyelőcsőbe és a szájüregbe. Ezen kívül a paradicsom savtartalmú, így a gyomorsavtermelés is megnő.

Refluxra paradicsom fogyasztása semmiképp sem ajánlott, mivel a nagy mennyiségű savas kémhatása miatt gyulladást is okozhat, illetve ha már kialakult a gyulladás, a paradicsom fogyasztása égő érzést okozhat, és súlyosbíthatja a tüneteket. Terhesség alatti reflux esetén főképp kerülendő, hisz napokig tartó kellemetlen tünetekkel szembesülhetünk, ami nagyban befolyásolja életminőségünket.

Refluxra paradicsom

Refluxra paradicsom

Refluxra nemcsak a nyers paradicsom, hanem mindenféle paradicsomalapú élelmiszer rossz hatással lehet. A paradicsomszószok, a pizza, a spagetti szintén súlyosbítják a tüneteket. Ezeknek a savkeltő zöldségeknek, gyümölcsöknek és italoknak (kávé, alkohol, citrusfélék) az elkerülése rendkívül szükséges, hisz kis mennyiségben történő fogyasztásuk is nagy problémákkal szembesíthetnek.

A refluxos diétának betartása nem túl nehéz, viszont mindenképpen megéri, hisz ezek által, ha meg nem is szüntetjük véglegesen, de nagyban csökkentjük a tüneteket. Ha refluxban szenvedünk, és paradicsomot fogyasztottunk, mely problémákat okozott, érdemes sok gyógyteát fogyasztanunk: kamillából, zsályából vagy cickafarkfűből készült párlatot. Jó hatással lehet a köménymagleves is. Legvégső esetben savmegkötők alkalmazásához is folyamodhatunk.

  
Iktatva: Étrend, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024