0

Melyek a gyomorégés tünetei?

A szegycsont mögötti, égő, az egész mellkasra kisugárzó fájdalom a gyomorégés tünetei közé tartozik. A gyomorszájtól a torokig – a nyelőcső mentén – bárhol megjelenhet, annak függvényében, hogy a gyomorból kiáramló sav a nyelőcső melyik részét érinti érzékenyen. Rendszerint a nyelőcső alsó része a fájdalom gócpontja, mivel elsőként és leggyakrabban ezt a területet marja a kiáramló sav.

A gyomorégés tünetei szorosan összefüggnek a reflux betegséggel. Alapjában véve a gyomorégés is ennek a betegségnek az egyik tünete. Reflux következtében a nyelőcsőbe jutó gyomornedvek okozzák a gyomorégést.

Gyomorégés tünetei

Gyomorégés tünetei

A gyomorégés tünetei természetesen a gyomorban is jelentkezhetnek, csak ritkábban, és esetenként komolyabb betegséget jeleznek előre. A gyomor el van látva egy védőréteggel, amely megvédi azt a sav maró hatásától. A túlzott savtermelés, a rendszertelen étkezés, az alkoholfogyasztás és a stressz hatására, valamint a helicobacter pylori baktérium közreműködésével kikezdi ezt a védőréteget, és a gyomorsav eléri a gyomor szöveteit. Hasonló égő, fájdalmas érzés váltódik ki, mint a nyelőcsőben. Ajánlott időben orvoshoz fordulni ebben az esetben is, mivel fennáll a gyomorfekély veszélye.

A gyomorégés tünetei kiküszöbölhetők, megszüntethetők. Esetenként egy pohár tej vagy szénsavmentes ásványvíz is segíthet, azonnali enyhülést hozhat. Makacsabb esetekben savközömbösítő szerek bevételével oldhatjuk meg a problémát. Amennyiben a gyomorégés visszatérő, és gyakorivá válik, azt javasoljuk, hogy forduljon mielőbb orvoshoz!

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés tünetei

Írj most.

Küldés
Reflux 2024