0

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés valójában a nyelőcső irritációja, amelyet a savas gyomornedv a nyelőcső nyálkahártyájával való érintkezéskor vált ki. Mivel savról van szó (sósav), az marja a nyelőcső falát, innen ered a kellemetlen érzés. Normális esetben a nyelőcső záróizma nem engedi a gyomortartalom visszaáramlását – kivétel ez alól a hányás – azonban különböző okok miatt a záróizom működésében zavar léphet fel.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a gyomorégés a reflux betegség egyik tünete. A gyomornedvvel kevert táplálék egy része visszafolyik a nyelőcsőbe, annak hibás záróizma miatt. A záróizom ha megfelelően működne, akkor sem vízszintes testhelyzetben, sem fejen állva nem szabadna visszafolynia a gyomorba jutott tápláléknak.

A gyomor mikroszkópos metszete

A gyomor mikroszkópos metszete

A gyomorégés arra figyelmeztet, hogy hiba lépett fel az emésztőrendszerünkben. Meg kell akadályoznunk a gyomorból való visszafolyást, a gyomornedvnek a nyelőcsőbe jutását. A sav hatására a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat, kisebesedhet és megduzzadhat. Ilyenkor a pépes ételek fogyasztása is fájdalommal jár, ami táplálékmegvonást és ezáltal a szervezet általános legyengülését vonja maga után.

Figyeljünk oda szervezetünk figyelmeztető jelzéseire – tegyünk a gyomorégés ellen is -, mivel ezáltal számos betegséget előzhetünk meg, vagy a kialakult betegség időtartamát rövidítjük le. Ugyanakkor a vész(jelzések) figyelmen kívül hagyása súlyos betegségek kialakulásához vezethet, amelyek a kezdeti, ártalmatlannak tűnő “üzemzavar” szövődményeiként léphetnek fel. A reflux  is megelőzhető, és gyógyítható.

 

 

  
Iktatva: Gyomorégés

Írj most.

Küldés
Reflux 2024