0

Mi a reflux ellenszere?

A reflux olyan betegség, amely során a gyomor tartalma visszajut a nyelőcsőbe, s itt különböző tüneteket és betegségeket hoz létre. A reflux ellenszere elsősorban a megelőzés, az, hogy figyeljünk oda étrendünkre, testünkre, viszont akkor sem kell elcsüggednünk, ha már valakinél kialakult a reflux, ugyanis napjainkban tucatszám léteznek kezelések, amelyek eredményesen veszik fel a harcot a betegséggel szemben.

A kezelés során a legfőbb cél a nyelőcsőbe áramló sav semlegesítése. Ez megszünteti a panaszokat, s megakadályozza a nyelőcső nyálkahártyájának sérülését és az ebből fakadó szövődmények kialakulását. A nyelőcsőbe kerülő sav semlegesítésére legalkalmasabb a gyógyszeres kezelés, mely a reflux egyik leghatásosabb ellenszere.

Reflux ellenszere

Reflux ellenszere

Léteznek úgynevezett gyomorsavképződést csökkentő gyógyszerek, melyek nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat. Ezek tartósan szedhetők, s amint a nevük is mutatja, helyreállítják a túlzott gyomorsav képződését, melynek következtében a gyomorsav nem jut el a nyelőcsőig. Ezek a gyógyszerek bármely patikában megtalálhatóak, s az eddigi kísérletek alapján a reflux hatékony ellenszerének bizonyultak.

A betegség súlyosabb fázisaiban a savképződést legjobban megakadályozó protonpumpa-gátló gyógyszereket ajánlják a reflux ellenszereként. Abban az esetben, ha a tünetek a tápcsatorna sérülésére utalnak (fekete széklet), vagy jelentősebb súlyvesztés áll fenn, ne halogassuk a kivizsgálást, ugyanis a betegség súlyosbodhat. Forduljunk orvoshoz akkor is, ha a gyógyszerek 1-2 héten belül nem enyhítik a panaszokat.

 

  
Iktatva: Kezelése, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024