0

Mi is a reflux?

A reflux szó visszafolyást jelent, esetünkben a gyomornedvek nyelőcsőbe való visszaáramlásáról van szó. Amennyiben a nyelőcső záróizma vagy a rekeszizom meggyengül, esetleg rekeszizomsérv lépik fel, a gyomornedvek egy része akadálytalanul visszajuthat a nyelőcsőbe. A gyomor nyálkahártyája be van vonva egy védőréteggel, ami megvédi a gyomorsav maró hatásától.

A nyelőcső ezzel szemben nem rendelkezik ilyennel, így a visszaáramló gyomorsav kezdetben annak alsó részét, később – a reflux betegség előrehaladtával – a szájüreghez közeli részt is kikezdheti. A sav maró hatása következtében gyulladás, a nyelőcső nyálkahártyájának duzzanata léphet fel. Súlyosabb esetekben fekélyesedés és rákos elváltozások jelentkezhetnek.

Pépes ételek

Reflux

A reflux következtében kialakuló nyelőcső betegségek nyelési problémákhoz vezetnek, ami súlyos táplálkozási zavarokat eredményez. Fájdalmas nyelés miatt a beteg ritkábban fogyaszt ételt, akkor is csak pépes ételeket tud elfogyasztani. Az elégtelen táplálkozás miatt hiánybetegségek alakulnak ki, majd a szervezet jelentős elgyengülése következik.

A reflux kezelhető, és kezelni is kell. A gyomorsav kiválasztás csökkentésére kell törekedni, valamint a fölöslegben termelt sav közömbösítésére. Az étkezés racionalizálásával is lehet eredményeket elérni. Tudatosan olyan táplálékot vegyünk magunkhoz, amelyek nem súlyosbítják, hanem csökkentik vagy megszüntetik a tüneteket. A megoldást természetesen az orvosunktól várhatjuk, aki eldönti majd, hogy savközömbösítőt, savtermelést csökkentő vagy emésztést elősegítő készítményekkel tudjuk leghatékonyabban megszüntetni a tüneteket valamint magát a betegséget.

  
Iktatva: Reflux

Írj most.

Küldés
Reflux 2024