0

Miből áll a reflux étrend?

Reflux alatt a gyomornedvek nyelőcsőbe való visszaáramlását értjük. A betegség megelőzésében fontos szerepet játszik a reflux étrend helyes kialakítása. Annak érdekében, hogy világos képet kapjuk arról, hogy mi okozza a problémát, ajánlott egy ideig étkezési naplót vezetni. Így megtudhatjuk, hogy konkrétan mely ételek okozzák a tüneteket: a zsírban, olajban sült ételek, a levesfélék, a különböző csípős fűszerek vagy a koffeintartalmú ételek és italok.

A reflux étrend összeállításánál inkább főzve, párolva, alufóliában vagy sütőzacskóban sült ételekkel próbálkozzunk, és kerüljük a zsír valamint a csípős fűszerek használatát. Alacsony zsírtartalmú tejből, sovány húsokból, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekből, gyümölcsökből (alma, banán, bogyós gyümölcsök) és zöldségekből (káposzta, brokkoli, kelbimbó) állítsuk össze étrendünket.

Reflux étrend

Reflux étrend

A reflux étrend nem tartalmazhat nehezen emészthető, túlfűszerezett ételeket. A csokoládé és a szénsavas üdítőitalok sem ajánlottak, mivel az előbbi ellazítja a nyelőcső záróizmát, az utóbbit fogyasztva pedig széndioxid keletkezik gyomrunkban, és a böfögéssel együtt gyomorsav áramolhat a nyelőcsőbe és a garatba is.

Fehérjedús, zsírszegény ételekből áll a reflux étrend. A fehérjék lekötik a gyomorsavat, és emellett fokozzák a nyelőcső záróizmának összehúzódását. Könnyen emészthetők, és hamar kijutnak a gyomorból, nem terhelik azt. Fogyaszthatunk állati- és növényi eredetű fehérjéket is, csak nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az illető élelmiszer legyen zsírszegény.

 

  
Iktatva: Étrend, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024