0

Miben áll a reflux diéta?

A reflux diéta – bár elsődleges szerepe a gyomor kímélése és a gyomorsavtermelést fokozó, a gyomor nyálkahártyáját ingerlő élelmiszerek kiiktatása – testsúlycsökkenést is eredményezhet.  Az elkerülendő élelmiszerek listáján többnyire a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek szerepelnek. Amennyiben az ilyen ételektől távol tartjuk magunkat, egyben az elhízás ellen is teszünk.

A reflux diéta alatt nem ajánlott gyorséttermi élelmiszereket fogyasztani, mivel nagyon sok zsírt és esetenként sok szénhidrátot tartalmaznak, emellett rendszerint fűszeresek is. A nehezen emészthető és magas zsírtartalmú ételekkel a gyomor úgy próbál “megbirkózni”, hogy több savat termel. A fokozott savtermelés pedig éppen a reflux betegség egyik okozója. Ha egyszerre többet eszünk, nagy nyomás nehezedik a nyelőcső záróizmára, ami átengedi a gyomornedveket a nyelőcsőbe.

Reflux diéta

Reflux diéta

Reflux diéta alatt ne fogyasszunk zsíros tejet és tejtermékeket, felvágottakat, szalonnát, kolbászokat és zsíros húsokat. Lehetőleg ne olajban süssük, hanem pároljuk, főzzük az ételeket. A nyers hagyma, fokhagyma és a citrusfélék is a tiltólistán szerepelnek. Kerüljük a nikotint, a koffeint és az alkoholt is, vagy ha nem lehetséges, legalább mértékkel fogyasszuk.

A reflux diéta a zsírszegény és fehérjében gazdag élelmiszereket ajánlja. Javasolja a napi többszöri étkezést, a táplálék jó megrágását és az étkezések utáni rágózást. Ez utóbbi ösztönzi a nyáltermelést, a nyelőcső perisztaltikus mozgását, valamint gyorsítja a gyomorműködést.

 

 

  
Iktatva: Diéta, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024