0

Mire jó, és minek árt a gyomorsav?

A gyomorsav aktív résztvevője az emésztésnek, ugyanakkor védekezőrendszerünknek is. A gyomorban a fehérjék emésztésére alkalmas 2 pH-értékű savas közeget biztosít, és elősegíti a pepszinogén pepszinné válását. A pepszin nevű enzim fontos szerepet tölt be a fehérjék emésztésében.

A gyomorsav veszi fel a harcot elsőként a tápcsatornába jutott baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal szemben. Figyelembe kell vennünk ezen védőszerepét, amikor – különböző okok miatt – savtermelést gátló szereket fogyasztunk. Sav hiányában ugyanis a kórokozók zavartalanul tovább jutnak a vékonybélbe, és ennek hatására gyomor-bélrendszeri fertőzés léphet fel.

Gyomorsav

Gyomorsav

Nem ajánlott nehezen emészthető ételek elfogyasztása után sok vizet inni, mivel a gyomorsav felhígítódik, kevesebb pepszin termelődik, és jelentősen lelassul az emésztés. Az optimális mennyiségű savtermelődés érdekében ajánlott kiegyensúlyozottan étkezni, éspedig úgy állati eredetű fehérjéket, mint zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Az egyoldalú táplálkozás veszélyes, mivel az úgynevezett savasító ételek fokozzák a savtermelést, ami a reflux betegség kialakulásához vezethet.

A gyomrot izgató anyagok – a fűszerek, az alkohol valamint a dohányfüstben található nikotin – serkentik a gyomorsav termelést. A túlzott savtermelés elkerülése érdekében ajánlott az említettek mellőzése. A zsíros, nehezen emészthető élelmiszerek megterhelik a gyomrot, lassan ürülnek ki, fokozzák a gyomorsavnak a kiválasztását. Ha egyszerre többet fogyasztunk az ilyen ételekből, megnő az esélye annak, hogy a gyomornedvek egy része a nyelőcsőbe jut.

 

  
Iktatva: Gyomorsav

Írj most.

Küldés
Reflux 2024