3

Reflux és öklendezés

Reflux betegség akkor áll fenn, amikor a gyomorsav rendszeresen visszafolyik a nyelőcsőbe, és károsítja a nyelőcsőfalat. Legfőbb oka a nyelőcsövet és gyomrot elválasztó záróizom meggyengülése. Ha ez a záróizom meggyengül, akkor nem szűkül össze teljesen, vagy szükségtelenül kinyílik, így a gyomorsav és a gyomortartalom kifolyik a gyomorból, és erős fájdalmat okozva, visszafolyik a nyelőcsőbe. A betegségnek rengeteg tünete van, többek között a reflux és öklendezés is kapcsolatban állhatnak.

A reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés. Napjainkban egyre többen észlelik ezt a kellemetlen érzést, amely egy erős mellkasi fájdalommal jár együtt. Ha valaki nem tapasztal gyakori gyomorégést, de megjelenik a gyakori öklendezés tünete, akkor is fennállhat a reflux gyanúja. Ugyanis a reflux és öklendezés szoros kapcsolatban állnak, mivel e betegség második leggyakoribb tünete az öklendezés.

Reflux és öklendezés

Reflux és öklendezés

Az öklendezés amellett, hogy kellemetlen, problémát akkor jelent, ha kórossá válik. Ilyenkor tanácsos szakemberhez fordulni, hiszen egy komolyabb betegség is meghúzódhat a tünet-együttesek között.

Semmiképp sem szabad a tüneteket figyelmen kívül hagyni. A reflux és öklendezés kapcsolata is ezt bizonyítja, hiszen az ember hajlamos arra, hogy jelentéktelennek tartsa a kisebb problémákat, így kerülvén el az orvosi vizsgálatot, mely során korai szakaszban felfedezhetőek a betegségek, ezáltal időbeni kezelésükkel sokkal könnyebben gyógyíthatóak.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

3 hozzászólás "Reflux és öklendezés"

 1. Tündi szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan lehetne megszüntetni az állandó öklendezést?
  Már 3 éve szenvedek ebben a betegségben voltam már gyomortükrözésen és azóta állandó hányingerem és öklendezésem van! Szedek savlekötőt is. nagyon sokat fogytam mert nem tudok enni!

 2. szuz ilona szerint:

  Erdeklodni szeretnek a gyomorgyuladas es rettenetes nagy fajdalom a mellcsontban foleg estere . Szedem most mar tukrozes utan orvos rendelte Esomeprazolt lehet velemenyezni jo lesz _e?

 3. hegedüs gágor szerint:

  Üdv: Öklendezési problémáim vannak olyannyira hogy a fogmosás is komolyabb problémákat okoz. Fogászati kezelésen pedig nem is tudok részt venni.Segítséget kérnék hogy ezzel a problémával pontosan melyik orvoshoz forduljak? Köszönettel: Hegedüs Gábor

Írj most.

Küldés
Reflux 2024