0

Reflux és a helyes táplálkozás

Az utóbbi évek során nagyon sok embernél diagnosztizáltak reflux betegséget, amelynek legkellemetlenebb velejárója a gyakori gyomorégés. A gyomorégést a túlzott gyomorsavtermelés okozza, amely ha párosul a nyelőcső végén lévő záróizom nem megfelelő működésével, a sav feljut a nyelőcsőbe, garatba, szájba, és ezáltal nemcsak kellemetlen égő érzést okoz, hanem némely esetben gyulladások kialakulásához is vezethet. A refluxszal járó kellemetlen tüneteket csak akkor lehet csökkenteni, ha szabályozzuk a gyomor savtermelését. Ezért a helyes táplálkozás elengedhetetlen a reflux betegek számára.

A tüneteket tapasztaló betegek étrendje igen sok odafigyelést és tudatosságot igényel. A beteg nem fogyaszthat olyan ételeket és italokat, amelyek növelik a gyomorsavtermelést. Ide tartoznak például a citrusfélék, a magas zsírtartalmú ételek, a koffeines és alkoholos italok.

Reflux és a helyes táplálkozás

Reflux és a helyes táplálkozás

A refluxot a helyes táplálkozás nagyban befolyásolja, ugyanis ha a beteg olyan ételeket fogyaszt, amelyek csökkentik a gyomorsavtermelést, a tünetek enyhülnek. Fontos, hogy a betegek naponta többször, de egyszerre kevesebb adagokat fogyasszanak, és hogy az étrendjük legyen változatos. Nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, rosttartalmú ételeket, gabonaféléket, valamint ásványokban gazdag vizet fogyasszanak.

A reflux melletti helyes táplálkozás azért is rendkívül fontos, mert ez a betegség általában a túlsúlyos és a dohányzó személyek valamint az állapotos nők körében elterjedt. Az egészséges életmód viszont nemcsak a reflux, hanem más betegségekkel küszködő emberek gyógyulási esélyeihez is nagyban hozzájárul.

  
Iktatva: Étrend, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024