0

Reflux és puffadás

A reflux a puffadás kiváltója lehet, csakúgy mint a különböző bélszindrómák vagy gyulladásos bélbetegségek. A reflux azonban a leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, mely a haspuffadás kiváltó tényezője. A nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő működése következtében kialakult betegség a rendszertelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, viszont a hasban érzett nagy nyomás egy szoros ruhadarab viselésének következtében, valamint az elhízás és terhesség révén is létrejöhet.

Ha a páciensről megállapítják, hogy reflux következtében jelent meg nála a puffadás, általában diétát javasolnak számára a szakorvosok, vagyis kerülni kell a kiváltó, puffasztó ételeket, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a szénsavas italok fogyasztását is.

Reflux és puffadás

Reflux és puffadás

A reflux során kialakult puffadás kezelésekor az első lépés az, hogy az orvos igyekszik beazonosítani a betegség kiváltó tényezőit. Amennyiben nem talál ilyet, gyógyszereket ír fel a megképződött gáz lekötésére, illetve olyan készítményeket javasol, amelyek elősegítik a gyomor és a bélrendszer mozgását, mindemellett figyelembe veszi az étrend megváltoztatását is.

Amennyiben egy stresszes, túlfeszített életmód áll a reflux és puffadás hátterében, ezt is rendeznie kell a páciensnek, akár szakértői segítség bevonásával is. Nem elhanyagolandó betegségekről van szó, ugyanis ha nem vesszük eléggé komolyan, súlyosabb szövődmények is felléphetnek. Reflux és puffadás esetén tehát érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024