1

Reflux és szájszárazság

A reflux és szájszárazság általában ok-okozati viszonyban állnak egymással, ugyanis a szájszárazság a reflux tünetei közé sorolható csakúgy, mint a gyakori hasi fájdalom, a haspuffadás, az étkezés utáni teltségérzet, a gyakori böfögés, a hányinger, égő fájdalom a szegycsont mögött, nyelési fájdalmak, a falatok elakadása, rekedtség vagy atípusos fogszuvasodás.

Nem kell pánikba esni és megijedni szájszárazság esetén, ugyanis ez nem pusztán a reflux következtében alakulhat ki. Okozhatja a kevés folyadékfogyasztás, nyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség vagy a reflux elleni gyógyszerek. Szájszárazság esetén ajánlott a sok folyadékfogyasztás, valamint egyes szájvizek használata. Ha ez nem segít, érdemes felkeresni háziorvosunkat. Reflux és szájszárazság tehát külön is jelentkezhetnek.

Reflux és szájszárazság

Reflux és szájszárazság

A szájszárazság nemcsak kellemetlen érzés, hanem zavart okozhat az íz-érzékelésben is, valamint a fogak károsodásához is vezethet. A reflux tüneteként kialakult szájszárazság a szájba és a nyelőcsőbe visszakerülő gyomornedv miatt alakul ki, ami maró hatása révén megvonja a száj nedvességtartalmát.

A szájszárazság gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet, valamint okozhatja nyálmirigy-gyulladás, dohányzás és még sok más kiváltó ok. Ezért nem kell egyből pánikba esni, és refluxra gyanakodni, ha szájszárazságot tapasztalunk. A szájszárazság kezelése a kiváltó ok megszüntetésével történik, tehát abba kell hagyni a dohányzást, vagy fel kell hagyni a panaszt kiváltó gyógyszer szedésével. Ha ezektől sem múlik el, fel kell keresni háziorvosunkat.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Egy hozzászólás "Reflux és szájszárazság"

 1. Venczel Anna szerint:

  Jó napot kívánok!

  75 éves vagyok és megállapított reflux diagnózisom van.
  Nem dohányoztam soha, folyadékot rendszeresen fogyasztok, (alkoholt szinte soha) és ennek ellenére nyelőcsőben kaparó érzéssel és állandó szájszárazsággal küszködök.
  A szakorvos által felírt gyógyszerek (A és E vitamin) nem sokat segítenek.
  Kérem, üzenje meg, a fent leírtakon kívül még milyen lehetséges okok okozhatják a tüneteket?

  Előre is köszönöm
  Anna

Írj most.

Küldés
Reflux 2024