3

Reflux, nehézlégzés – mindig együtt járnak?

A reflux egyik velejárója a nehézlégzés, ami annak következtében alakul ki, hogy a gyomorban lévő savas tartalom visszakerül a nyelőcsőbe, s ez légzési nehézségekhez vezethet. A gyomorsav nyelőcsőbe való visszakerülése annak is lehet a következménye, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig tökéletesen, így felszökhet a gyomorsav a nyelőcső alsó részébe. Ez normálisnak mondható, és nem összetévesztendő a refluxszal. Nem mindig párosul a reflux nehézlégzéssel.

Az is előfordulhat, hogy a gyomortartalom kisebb mennyiségben visszakerül a szájba. Ez az úgynevezett savvisszafolyás jelensége, amely következtében a savas folyadék a légcsőbe, majd a tüdőbe jutva hörgőhurutot és tüdőgyulladást is előidézhet. Ebben az esetben a reflux nehézlégzéssel párosul.

Reflux nehézlégzés

Reflux nehézlégzés

Ezekhez a tünetekhez tartozik továbbá a rekedtség, a nehéz nyelés, a fokozott nyálelválasztás és a köhögés is, amelyeket szintén a reflux nehézlégzést kiváltó tulajdonsága okoz.

A refluxnak olyan tünetei is vannak, amelyek könnyen összetéveszthetővé teszik más betegségekkel. Ilyen a gyomor körüli fájdalom, amely a gyomorfekélyre jellemző, ám a refluxos betegek esetében gyakran kíséri telítettségérzet és böfögés is. Néha nagyon nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus tüneteit a reflux tüneteitől. Reflux esetében nagyon ritka az izzadás, ami a szívinfarktus egyik legjellemzőbb tünete. Ajánlott szakember véleményét kikérni a refluxos páciensnek, mielőtt azt hinné, hogy refluxa nehézlégzéssel párosult.

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: ,

3 hozzászólás "Reflux, nehézlégzés – mindig együtt járnak?"

 1. Zsuzsa szerint:

  Tisztelt Doktornő (úr)!

  Kb. tizenöt éve folyamatos légszomjjal küszködöm, ami megkeseríti az életemet. Hatvan éves nő vagyok, Jelenleg száztíz kiló, az évek során jött fel rám ez a súlyfelesleg, persze nem igazán diétáztam. A tünetek jelentkezésekor hetven-nyolcvan kiló voltam, és ugyanúgy szenvedtem a rosszullétektől. A légszomj napközben is kísér, de jellemzően az éjszakai, hajnali órákban jelentkezik, alvás közben erre riadok fel. Ilyenkor felülök, ha nem múlik el akkor járkálok. Sokszor egészen a pánikrohamig tart , de hát ki ne pánikolna, ha nem kap levegőt? Nagyon megnehezíti a normális életvitelemet ez a tünet, így pl. nem szívesen, ill. mostanában már egyáltalán nem merek máshol éjszakázni, pl. nyaralni sem tudok elmenni egy pár napra, mert idegen helyez a fulladásos tünet még rémisztőbb és nehezebben tudom kezelni. Különböző orvosi vizsgálatok szerint szinte minden szervem úgymond alulműködik,(pajzsmirígy,szív, máj, tüdő, etc., etc.,) de kérdésemre az orvosok válasza az volt, hogy a fulladásos tünetnek ezek nem igazán az okai. Refluxos vizsgálatom még nem volt. Elképzelhető, hogy több mint tizenöt éve ez okozhatja a tüneteket, és kezeléssel megszüntethető lenne a betegségem, ami jelenleg nagyon keservessé és ijesztővé teszi a napjaimat, de főleg az éjszakáimat? Nagyon hálás és boldog ember lennék, ha lenne segítség. Remélem, kapok választ. Köszönettel. Zsuzsa

  • Olga szerint:

   Tisztelt Doktornő/úr/!

   Közel egy éve kezdődött a köhögés nálam. Hol elmúlt hol visszajött. Voltam vizsgálatokon ,mint tüdő, mellkas átvilágításon, allergia vizsgálaton, légzés vizsgálaton, gégészeten . Nem találtak semmi problémát.Októberben volt egy hörgőgyulladásom és azóta mindennapos a köhögés./Nem száraz/,Sok gyógyszert szedtem, de nem múlt el. Refluxra kaptam gyógyszert az enyhitett egy kicsit a dolgon, Tüdőgyógyászaton írtak fel Budesonid Easyhaler inhalácíos port ez enyhíti a légzésem és a köhögést, de ha abbahagyom megint visszajön. Ha fizikai munkát végzek,pl. kertészkedés stb akkor nehezebb a légzés /néha sipolós/ és legalább fél óra mire a köhögés elmúlik , felszakad a váladék és megnyugszik a köhögésem. A mellkasom is néha fáj minta izomlázam lenne. Ha nincs köhögés nem érzem ezt. Mai napig tart ez a problémám .
   Nagyon hálás lennék ha arra kapnék választ ,hová fordulhatnék még , hogy megoldodjon a problémám.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024