0

Reflux oesophagitis

Mint az életben sok minden, a reflux is egy összetett betegség, mely igen sok reflux típusból áll, sok válfaját különböztetjük meg. Az egyik ilyen típus a reflux oesophagitis, amely a nyelőcső záróizmára irányul, vagyis akkor beszélünk erről a betegségről, ha a nyelőcső záróizma nem megfelelően működik. Emiatt a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és gyomorégést vagy égő fájdalmat vált ki előrehajláskor.

Ha a reflux oesophagitis gyakran fordul elő, és a gyomorsav huzamosabb ideig irritálja a nyelőcsövet, különféle nyelőcsőbetegségek alakulnak ki, legáltalánosabban a nyelőcsőgyulladás, mely enyhébb vagy hevesebb vérzéssel párosulhat. A gyomorból visszaáramló savas folyadék azonban nemcsak a nyelőcsövet, hanem a tüdőt is károsíthatja, száraz köhögést, asztmarohamokat, csuklást és súlyosabb tüdőbetegségeket is kialakíthat.

Reflux oesophagitis

Reflux oesophagitis

A reflux oesophagitis tehát egy súlyos típusa a refluxnak, mely a nyelőcsövet és annak záróizmát károsítja nagymértékben. Ez a betegség azonban életmódváltással és diétával kezelhető, s ha előrehaladottabb stádiumban van, gyógyszeres kezelés vagy műtét alkalmazandó.

A diéta illetve az életmódbeli változtatások során meg kell válnunk bizonyos élelmiszerektől, mint a sült vagy zsíros ételek, csokoládé, cigaretta, alkohol, menta, paradicsomlé, bors és citrusfélék. Hagyjunk fel a bőséges étkezésekkel, ehelyett táplálkozzunk naponta többször (4-5 alkalommal), kevesebb adagokat fogyasztva. A rágógumizás is jótékony hatású lehet, ugyanis az álladó nyálnyelés következtében a nyál semlegesíti a gyomorsavat.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024