0

Reflux, sör. Az alkohol súlyosbítja a betegséget?

A reflux igen elterjedt betegség, csaknem minden második embert érint országszerte. A gyomor savtartalma feljut a nyelőcsőbe, károsítva a gége és a nyelőcső nyálkahártyáját, sőt esetenként hörgőgörcsöt is okozhat. A betegség legtöbb esetben nem gyógyítható, viszont a reflux diéta és a savlekötő szerek használatával a tünetek enyhíthetőek. A refluxban szenvedők számára szigorúam tilos a koffeintartalmú készítmények, az olajban sült ételek, a citrusfélék és az alkohol fogyasztása, valamint a dohányzás. Az alkohol fogyasztása során a gyomor záróizmai ellazulnak, így a gyomorsav könnyedén feljuthat a nyelőcsőbe. Az egyik leggyakoribb előidézője a refluxnak a sör.

Reflux a sör rendszeres fogyasztóinál sokkal nagyobb arányban fordul elő, mint az azt nem fogyasztó társaiknál. A sör pH értéke 4.0, azaz sokkal savasabb annál, amelyet a vese képes kiválasztani. Túlsavasodás esetén pedig szervezetünk biológiai egyensúlya felborul, mely ellen a szervezet kitartóan küzd, minden tartalékát beveti a fölösleges sav lekötésére. Ha azonban ezek a tartalékok kimerülnek, akkor ez a reflux kialakulásához vezethet.

Reflux sör

Reflux sör

Reflux a sör fogyasztása esetén sokkal nagyobb valószínűséggel előfordulhat, mint bármely más alkohol fogyasztásakor.

A reflux tünetei a sör elfogyasztása után akár egy óra elteltével is jelentkezhetnek, mivel ennyi idő éppen elegendő ahhoz, hogy a sör miatt a gyomor savtartalma megduplázódjon.

 

  
Iktatva: Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024