0

Társulhat-e együtt a reflux és köhögés?

A reflux tünetei egészséges embernél is jelentkezhetnek. Egy ételtől vagy rossz mozdulattól is beindulhat a folyamat, amikor a gyomorból feltör a gyomorsav a szájba. Ez még önmagában nem jelent problémát, ám ha egyre többször és egyre intenzívebben előfordul, akkor már betegségről beszélünk. Nem mindig egyértelműek testünk jelzései. Gyakran felteszik a kérdést, hogy társulhat-e együtt a reflux és köhögés?

Igen, a reflux és köhögés együtt jelentkezhet, főleg éjszaka, mivel a fekvő helyzet miatt nagyobb az esélye annak, hogy a gyomorból feljutó gyomorsav nem a nyelőcsőbe és a szájba kerül, hanem a légcsőbe, majd a tüdőbe. Ilyenkor más tünetek is társulnak, úgy mint gyomorégés, torokfájás, légszomj.

Reflux és köhögés

Reflux és köhögés

Köhögés ugyanúgy társulhat egy kisebb megfázásos betegségnél mint egy súlyosabb tüdőgyulladásnál. A reflux betegség által okozott köhögéskor nem jelentkezik sem orrfolyás, sem láz. Ilyenkor kipróbálhatunk rengeteg köhögéscsillapító gyógyszert, egyik sem fog használni, ezért feltevődik a kérdés, hogy hogyan kezeljük a refluxos köhögést?

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy esetünkben a reflux és köhögés együtt jár, akkor figyeljünk arra, hogy ne viseljünk túl szűk ruhákat, mivel az elősegíti a gyomor nyomását, ugyanakkor próbáljunk meg naponta többször, ám egyszerre kevesebbet étkezni. Étkezésekkor kerüljük a zsíros, savas ételeket. A vacsora elfogyasztása lefekvés előtt legalább három órával történjen, hogy a gyomor tudja feldolgozni a táplálékot.

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: 

Írj most.

Küldés
Reflux 2024