0

A gyomorégés következményei

Gyomorégés során gyomrunkban túlzottan sok gyomorsav keletkezik, mely égető érzéssel jár. A gyomorégés nagyon sok ember életét keseríti meg, és jó, ha odafigyelünk rá, mert a gyomorégésnek súlyos következményei is lehetnek. Ha hetente többször is találkozunk ezzel a kellemetlenséggel, keressük fel orvosunkat, vagy kérjünk egy belső kivizsgálást, hogy megelőzhessük a súlyosabb betegségeket.

A gyomorégés következményei közé tartozik a köhögés, az asztma kialakulása vagy a gége- és tüdőgyulladás. Ezek azért következnek be, mert a gége és a garat nem tud védekezni a feláramló gyomorsav ellen, amely hosszú távon nagyon megviseli légúti szerveinket. Azt is tudnunk kell, hogy a gyomorsav teljesen egészséges embereknél csak nagyon ritkán jelentkezik, ezért ha többször állunk szemben ezzel a panasszal, okkal gyanakodhatunk valamilyen meghúzódó betegségre a háttérben.

Gyomorégés következményei

Gyomorégés következményei

A gyomorégés súlyosabb következményei közé tartozik a nyelőcsőgyulladás, illetve a nyelőcsőrák kialakulása is, mivel a gyakori gyomorsav feláramlás kimarhatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ilyenkor a nyelőcsövön akár gyulladásos sebek, vérző fekélyek is keletkezhetnek, ami bizonyos esetekben akár súlyos vérveszteséget is eredményezhet.

Ha a gyomorégés következményei még enyhébbek, felléphetünk ellenük házi módszerekkel is. Ezt elsősorban a táplálkozási szokások megváltoztatásával kell kezdenünk. Az egészségtelen, savas, fűszeres, tartósítószerrel teletömött táplálékokat iktassuk ki teljes mértékben étrendünkből. A dohányzás valamint kávé/ és italfogyasztás is okozhatja a gyakori panaszokat, ezért ezekről is mondjunk le.

  
Iktatva: Gyomorégés Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024