0

A gyomorégés okai és a táplálkozás

Akkor beszélünk gyomorégésről, amikor a gyomorból visszaáramló sav a nyelőcsőbe jut, ahol ingerli a nyálkahártyát, és ezáltal égő érzést, savas ízt vált ki a szájban, illetve felböfögést vagy köhögést. Napjainkban egyre többeket érintő problémáról van szó, ugyanis a gyomorégés okai a modern kor felgyorsult életvitelében keresendők, úgy a nem megfelelő életmódunkban, mint a helytelen étkezési szokásainkban.

A gyomorégés okai különbözőek: lehet genetikai eredetű a gyomorműködés e fajta rendellenessége, lehet a helytelen táplálkozási szokások nemvárt “eredménye”, kialakulhat a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a gyógyszerek szedése során, gyakoribb a túlsúlyos embereknél, illetve a stresszes életmódra is visszavezethető. Sok nő terhesség során tapasztal először gyomorégést.

Gyomorégés okai

Gyomorégés okai

A gyomorégés okai közt említett helytelen táplálkozás alatt a nagyon népszerű, nagy mennyiségben és gyakran elfogyasztott gyorsételek, az édességek – főként a csokoládé -, a zsíros és fűszeres, a savanyú és csípős ételek, bizonyos zöldségek (paradicsom, hagyma), a citrusfélék, a kávé és a tea mértéktelen fogyasztását értjük.

Bizonyos esetekben egyértelműek a gyomorégés okai, de vannak olyan helyzetek, amikor nem hozható összefüggésbe az étkezéssel, a dohányzással, alkoholfogyasztással stb. Ilyenkor érdemes utánanézni, hogy mi okozhatja a problémát. Ez a szakorvos hatáskörébe tartozik, és hogy ne állandósuljon a kellemetlen állapot, fontos, hogy mielőbb kérjük ki az ő véleményét.

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés okai Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024