0

A gyomorégés okai. Mire figyeljünk?

A gyomorégés okai közt megemlíthetjük a géneket. Egyes kimutatások szerint örökölhetőek a gyomorműködési rendellenességek valamint a gyomorsav túlérzékenység. Ilyen esetekben a kevésbé savasító ételek fogyasztása, egy-két pohár szénsavas üdítő vagy akár egy kis mennyiségű tömény alkohol is kiválthatja a gyomorégést.

Egy másik kockázati tényező, amely a gyomorégés okai közé sorolható, az elhízás. A has köré lerakódó zsír nyomást gyakorol a gyomorra, ennek következtében ellazul a záróizom, és a gyomornedv egy része a nyelőcsőbe préselődik. A szakértők szerint egy 10 kilogrammos súlygyarapodás háromszorosára növeli a gyomorégés kialakulásának kockázatát.

Gyomorégés okai

Gyomorégés okai

A gyomorégés okai közt szerepel a különböző gyógyszerek szedése is. Egyes fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, csontritkulás elleni szerek, nyugtatók, de még a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is okozhatnak gyomorégést. Jól tesszük, ha jelezzük kezelőorvosunknak ezen megfigyelésünket, ám semmiképpen ne szakítsuk meg a gyógyszerek szedését.

A dohányzás, a menta és a halolajak szintén a gyomorégés okai közé sorolható. A dohányzás gyengíti a nyelőcső záróizmát, így elősegíti a gyomorsav visszaáramlását. A mentát és a halolajat is gyógyítás céljából használjuk, ám – kétélű fegyverekről lévén szó – óvatosságra van szükség az alkalmazásuk során. Az előbbi gyomornyugtatóként használatos, ám annak a záróizmát is ellazítja. A halolajak kiválóak a szívproblémák és a depresszió kezelésére, de ugyanakkor gyomorégést okoznak.

 

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés okai Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024