0

A gyomorsav szerepe az emésztésben

A gyomorsav az emésztés során nélkülözhetetlen. A fehérjék lebontása a gyomorban kezdődik, ami az ott termelődött sav (sósav) nélkül nehezen valósulna meg. Az időskori emésztőszervi rendellenességek némelyike éppen a savtermelés csökkenésére vezethető vissza. A szakértők szerint a kor előrehaladtával egyre kevesebb sav termelődik, 60 éves korra mintegy 50%-ra esik vissza.

Számos ásványi anyag és nyomelem felszívódását megkönnyíti a gyomorsav, így annak csökkent termelése hiánybetegségekhez vezethet. Ez összefüggésbe hozható a reumás ízületi megbetegedésekkel, a csontritkulással, a vérszegénységgel, a szklerózis multiplexszel valamint néhány allergiás reakcióval is.

Gyomorsav

Gyomorsav

Szervezetünk, egészségünk védelmét is biztosítja a gyomorsav oly módon, hogy semlegesíti, elpusztítja a gyomorba került kórokozókat. Így egyben a táplálék fertőtlenítését is elvégzi. Amennyiben nem termelődik kellő mennyiségben, a mikroorganizmusok akadálytalanul továbbhaladnak a bélrendszerbe is, és az egész emésztőrendszert megbetegítik.

A gyomorsav akkor is gondot okoz, ha túl sok van belőle. Bizonyos anyagok ingerlik a gyomor nyálkahártyáját, és beindul a fokozott savtermelés. A fölösleg a belek irányába nem tud távozni, így ha nem zár jól a nyelőcső záróizma, akkor kiáramlik a nyelőcsőbe, a szájüregbe vagy a légutakba, és a nyálkahártyákat irritálva fájdalmat okoz. Az érintett területeken a nyálkahártya megduzzad és nyelési vagy légzési nehézségek léphetnek fel. A savtúltengést és a hiányos állapotot is kezelni kell.

 

 

  
Iktatva: Gyomorsav Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024