0

A gyomorsavtermelő ételek kerülendőek

A túlzott gyomorsavtermeléssel rendelkező betegeknek kellemetlen tünetekkel kell szembenézniük. A gyomorégés a túlzott gyomorsavtermelés velejárója, azonban kialakulhat ebből a reflux betegség is, ami még több problémát okozhat. A túlzott savtermelést csökkenthetjük különböző gyomorsavtermelő ételek elkerülésével.

Étrendünkben nagy számban előfordulnak gyomorsavtermelő ételek, melyek nincsenek jótékony hatással az emésztésünkre, főképp ha egyébként is túlzott gyomorsavtermeléssel küzdünk. A paradicsom, a magas zsírtartalmú ételek, a bors, a csokoládé kerülendőek, ezek ugyanis káros hatást gyakorolnak a nyelőcső végén lévő alsó záróizom működésére, ezáltal a gyomorsav könnyen feljuthat a nyelőcsőbe.

Gyomorsavtermelő ételek

Gyomorsavtermelő ételek

A gyomorsavtermelő ételek skálája eléggé széles. Ide tartoznak a következők: narancslé, savanyú uborka, cukor, ecetet tartalmazó ételek, nektarin, aludttej, túró, káposzta, káposztalé, dinnye, birsalma, zselatin,  fűszeres ételek, alkoholos italok stb. Ezen ételféléknek nemcsak savasító hatásuk van, hanem nagy részük, főképp a fűszeres ételek, ellazítják a nyelőcső végén lévő záróizmot, ami gyomorsav-visszaáramláshoz vezet.

Az emberek nagy része, ha túl sok gyomorsavval szembesül, savmegkötőket kezd szedni, melyek annyi vegyi anyagot tartalmaznak, hogy legtöbb esetben ellenkező hatást váltanak ki. Nagyon fontos, hogy ha túl sok gyomorsavat észlelünk, ne együnk össze mindenféle ételt, hogy enyhüljenek a tünetek, mert sok élelmiszer még több savat termel. Ilyenkor érdemes elkerülni a gyomorsavtermelő ételeket, és célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek felszívják a savat.

  
Iktatva: Ételek, Gyomorsav Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024