0

A reflux és a fogerózió kapcsolata

A reflux betegséget bizonyára már többen ismerjük, hiszen egyre gyakrabban előforduló betegségről van szó. Lényege, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és a szájba, így okozván ott később komolyabb problémákat. Ha az elsődleges tüneteket figyelmen kívül hagyjuk, és nem fordulunk időben orvoshoz, később komolyabb szövődmények is felbukkanhatnak. Egyik ilyen következmény a reflux és a fogerózió kapcsolata közötti összefüggésnek tulajdonítható.

A reflux és a fogerózió kapcsolata bizonyára sokak számára nem tűnik egyértelműnek. A fogerózió a fogzománc fokozatos elkopását jelenti. Azért okozhatja elő ezt az állapotot a reflux betegség, mivel a gyomor savas tartalmának visszaáramlása következtében a fogzománcot károsan érinti a felböfögött savas tartalom.

Reflux és a fogerózió kapcsolata

Reflux és a fogerózió kapcsolata

Ez a fogbetegség a reflux egyik szövődményes formája lehet, mivel az általunk elfogyasztott savas kémhatású ételek, italok (gyümölcsök, üdítők, borok, édességek, gyógyszerek stb.) a visszaáramló gyomorsavval együtt károsítják a fogakat. Ennek következtében lassan a fogzománc kopásnak indul, először fájdalom nélkül, majd idővel – amikor a kopás eléri a dentint – fájdalommal is társul. A fogak elszíneződnek, és nagyon érzékenyen reagálnak a hidegre illetve a melegre.

Fontos, hogy a kezdeti állapotban lévő refluxot megfelelően kezeljük, hiszen – amint látjuk – számos nem várt szövődménye kialakulhat, mint amilyen a reflux és a fogerózió kapcsolatából kialakuló fogbetegség.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024