0

A reflux étrendi kezelése

A reflux betegség a tápcsatorna összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és kóros elváltozásokat is okozhat. Legnyilvánvalóbb tünete a gyakori gyomorégés, a mellkas mögött jelentkező égő fájdalom, valamint a fulladásérzés. A reflux jelensége időnként egészséges embereknél is előfordulhat, kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik. Egy könnyen kezelhető betegségről van szó, hiszen a reflux kezelése étrendi változtatásokkal is eredményes lehet.

A reflux étrendi kezelését életmódváltás is kell kövesse. Többek között ajánlott a kávé, alkohol valamint a dohányzás mellőzése. Fontos lehet az ágy feji részének megemelése is, valamint a szűk nadrágok, ruhák kerülése.

Reflux étrendi kezelése

Reflux étrendi kezelése

A reflux étrendi kezelése a gyakori, de kismértékű étkezéseknél kezdődik. Kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket. Nem javasoltak a szénsavas italok, valamint a tömény édességek. Természetesen a savas – például ecetes – ételek is elhanyagolhatóak. A savas refluxban szenvedők lehetőleg kerüljék a sok C-vitaminban gazdag ételt, mert ezek is savas ételek. Minden étkezésnél figyeljünk arra, hogy ne lakjunk jól.

Szerencsére a reflux étrendi kezelésére nem csak a tiltások érvényesek. Nem szükséges drasztikusan átalakítani az étrendet, hanem fontos a fokozatosság elvét betartani. A reflux betegségben szenvedők számára a legfontosabb, hogy könnyen emészthető ételeket fogyasszanak. Ha a panaszok az étrendbeli változtatások után is fennállnak, tanácsos orvoshoz fordulni.

  
Iktatva: Kezelése, Reflux Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024