1

A reflux csökkentése

A reflux egy olyan betegség, amelyet a gyomorsav a nyelőcsőbe való visszakerülése okozza, és akár nyelőcső irritációt vagy a nyelőcső falának a felmarását is okozhatja. Különböző helyzetekben, alkalmanként jelentkezhet, akár evés után vagy lefekvéskor.  A reflux csökkenése könnyedén elérhető egy pici odafigyeléssel.

A reflux csökkenése úgy is megoldható, ha a puffadást okozó ételeket és italokat kiiktatjuk az étrendünkből. Nagyon káros hatással vannak a refluxra az alkoholt tartalmazó italok, a cigaretta valamint a kávé fogyasztása. A reggeli kávé fogyasztása helyett ajánlott gyógyteát fogyasztani.

Reflux csökkentése

Reflux csökkentése

A reflux csökkentése érdekében fontos kerülni a csokoládé, a mentolos édességek, készítmények, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Étkezésünket tekintve nagyon lényeges, hogy naponta többször étkezzünk, és fogyasszunk egy alkalommal kevés ételt, hogy gyomrunk csak kevés gyomorsavat kelljen termeljen. A felsoroltakon kívül érdemes étkezés után valamilyen rágót rágcsálni, ami jelentősen megnöveli a nyáltermelést, ami nagymértékben segíti az emésztést. Nagyon lényeges még, hogy közvetlenül étkezés után ne feküdjünk le piheni, és kerüljük a nehéz fizikai erőfeszítéseket is. Lefekvéskor ajánlott valamivel alátámasztanunk a fejünket, így megakadályozva a sav és a gyomortartalom visszaáramlását.

A reflux csökkentését elősegíthetjük laza ruházatok viselésével is, semmiképpen ne használjunk nagyon szoros ruházatokat, mivel a gyomor szorítása hozzájárulhat a sav visszaáramlásához és a gyomorégéshez. Nagyon fontos ezeken kívül kerülni a stresszes helyzeteket is.

  
Iktatva: Reflux Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás "A reflux csökkentése"

 1. Gabi szerint:

  Tévedés!

  Reflux nem a zsiros ételektől van és szükségtelen a különböző ételeket elhagyni.

  Epe és hasnyál nélkül nem lehetséges az emésztés. Ezek ürülését a bélhormon váltja ki (kolecisztokinin). Kolecisztokinin pedig csak és kizárólag akkor szabadul fel ha elegendő zsiradék érkezik a patkóbélbe!

  A reflux a gyomorsósav hiányának a következménye.
  A gyomorból az ételpép csak akkor juthat tovább a patkóbélbe, ha a gyomorsav által kellőképpen savanyuvá vált. Ha nincs elég gyomornedv, (avagy nem eléggé savas,) akkor az étel a kelleténél hosszabb ideig marad a gyomorban és egy idő után megindul visszafelé.

  Ha nem termelődik elegendő gyomorsósav, annak oka van. Pl az, hogy kevés sót eszünk.
  Manapság a csapból is az folyik hogy ne egyél sok sót mert káros az egészségre. Ez egyfelől nem igaz, s ha nem eszel elég sót, nem lesz gyomorsavad sem!
  Természetesen más oka is lehet. Mindenekelőtt meg kell próbálni serkenteni a gyomorsavtermelést. (A gyomorsavtermelést többféleképpen is lehet serkenteni, a legkiméletesebb megoldás a gyógytea. Étkezés előtt 15-30 perccel kell inni ~2dl benedekfűteát.) Ha a gyomorsavtermelés serkentése sem hoz eredményt, akkor más utat kell találni. Pl segithet a beteain rendszeres szedése.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024