0

A reflux diagnosztizálása

Manapság ritkán az az ember, aki legalább olykor-olykor nem panaszkodik gyomorégésre. Egészséges embereknél is gyakran fordul elő, majd ahogy jött, úgy el is múlik. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor a gyomorégéshez még más panaszok is társulnak, mint például hányinger, mellkasi fájdalom, csuklás, böfögés, makacs köhögés, légzészavar vagy akár fogászati problémák. Ezen tünetek elhanyagolása vagy észrevételen kívül hagyása okozhatja akár a nyelőcső komoly károsodását is. Ha valakinek ezekhez hasonló tünetei vannak, ajánlott, hogy forduljon mihamarabb orvoshoz, mivel a reflux diagnosztizálása hosszadalmas folyamat is lehet.

Jó tudni, hogy a reflux egy jól kezelhető betegség, viszont teljes mértékben nem gyógyítható. A kezelőorvos a panaszok meghallgatása után a betegnek ajánl egy savlekötő gyógyszert, amely meghatározott ideig tartó szedése után a tünetek várhatóan enyhülnek, vagy akár meg is szűnnek.

Reflux diagnosztizálása

Reflux diagnosztizálása

Ha a beteg számára a savlekötő gyógyszerek nem használnak, akkor az orvos a reflux diagnosztizálása érdekében endoszkópos vizsgálatot rendelhet el.  Az endoszkópos vizsgálat során megvizsgálják az érintett személy nyelőcsövet, amelyben elváltozásokat keresnek. A tükrözést főleg olyan esetekben választják, amikor a beteg nyelési nehézségekre panaszkodik.

Ha az említett vizsgálatok során sem lehetséges a reflux diagnosztizálása, akkor egy pH monitorozásnak nevezett eljárással még alaposabban megvizsgálják a beteg nyelőcsövét. A pH monitorozás során egy szonda segítségével mérik a nyelőcsőben levő pH értéket.

  
Iktatva: Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024