0

A reflux dohányzás esetén erőteljesebb tünetekkel jelentkezik

A dohányzás káros hatásait ma már szinte mindenki ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy növeli a reflux kockázatát is. A reflux dohányzás után sokkal erőteljesebb tünetekkel jelentkezik. Ennek legfőbb oka a cigarettában található nikotin. Kutatások kimutatták, hogy nemcsak a dohányzás, hanem a dohányrágás is okozhat súlyos betegségeket.

A reflux dohányzás kapcsolatot már régóta vizsgálják a szakemberek. Folyamatosan újabb és újabb eredmények látnak napvilágot. Amellett, hogy növeli a sav mennyiségét a gyomorban, még a nyáltermelést is csökkenti. Ez azért probléma, mert a nyál tartalmaz olyan anyagokat, melyek ha kis mértékben is, de savsemlegesítők, ennek hiányában pedig még nagyobb lesz a gyomorban a savtartalom.

Reflux dohányzás

Reflux dohányzás

Fontos, hogy a refluxban szenvedő betegek minél hamarabb leszokjanak a dohányzásról. A reflux dohányzás esetén komolyabb tünetekkel jelentkezhet. A dohányzás önmagában is károsítja a nyelőcsövet és hozzájárul a rák kialakulásához. Azonban ha emellé még reflux is társul, akkor a nyelőcsőrák kétszer nagyobb eséllyel jelentkezhet.

Több kutatás is azt mutatta ki, hogy a nikotinos rágók is növelhetik a tüneteket. Sok orvos szerint a refluxra szedett gyógyszerek hatásai is romlanak, ha mellette a beteg dohányzik. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a refluxban szenvedő beteg első és legfontosabb lépése, hogy leszokjon a dohányzásról. Ide tartozik a pipa, a vízipipa használata is, valamint a dohányrágás is.

  
Iktatva: Reflux Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024