0

A reflux szövődményei lehetnek enyhék és súlyosak

Mivel a legtöbb ártalom a nyelőcsövet éri, a légutakba kerülő gyomornedvek krónikus köhögést, tüdőgyulladást, hörghurutot és asztmát válthatnak ki. Kezeletlen esetben, ha elhanyagoljuk a gyomorégést, komolyabb reflux szövődményekkel kell számoljunk.

A reflux szövődményeként gyulladás keletkezik a nyelőcső nyálkahártyáján, mely idővel kifekélyesedik, a tovaterjedő genny pedig további gyulladásokat okoz. A fekély hegesen gyógyul, ezért a nyelőcső keresztmetszete szűkül, és következnek a nyelési nehézségek. Gége-, torok- és középfülgyulladást okoz a légutakba kerülő savas gyomortartalom. A nyelőcső alsó részét gazdag beidegzés képezi. A reflux az idegek egy részét ingerelheti, ezt kísérheti fájdalom. Azok az idegek, melyek nem ingerlődnek, köhögést váltanak ki. Ha a folyadék átjut a nyelőcső felső záróizmán, bejuthat a torokba és gégefedőbe, ami torokfájáshoz, rekedtséghez vezet.

Reflux szövődményei

Reflux szövődményei

Reflux folyadék nélkül is előidézhet köhögést, amikor még nem érte el a torkot. Emellett azokat az idegeket is érintheti, melyek a tüdővel kapcsolatban állnak, s szűkítve a hörgőket, asztmát okoznak. A reflux súlyosabb szövődménye továbbá a tüdőgyulladás. A visszaáramló folyadék bejuthat a légcsőbe, köhögést okozva, de fertőzéshez vagy tüdőgyulladáshoz is vezethet. Nyelőcsőrák lehet a nyálkahártya súlyos szövődménye. Ennek kockázati tényezője az állandó irritáció, a folyamatos és nem kezelt reflux.

Komolyan kell venni a tüneteket, mert megelőzhetjük a reflux szövődményeit. Ha komolyabb tüneteket észlelünk, javallt felkeresni háziorvosunkat vagy egy gasztroenterológust.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024