0

A reflux tünetei csecsemőkorban

A reflux betegség nagyon gyakori csecsemőkorban. A kisbabák emésztőrendszere az első hónapokban még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy a gyomor a szervezetükbe bevitt összes tápanyagot a belek felé irányítsa, valamint a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom sem működik tökéletesen, így gyakran előfordul, hogy a meg nem emésztett táplálék egy része a szájon keresztül távozik. Ezt normális esetben bukásnak nevezzük, viszont ha az etetés után egy-két órával jelentkezik, és nagy erővel, gyomorsav kíséretével távozik a kicsi szervezetéből, akkor már reflux betegséggel állunk szemben.

A reflux tünetei nagyon változatosak. A gyakran felöklendezett gyomorsav nyelőcsőgyulladást okozhat, ezért a kisbaba visszautasítja a táplálékot, elkezd fogyni, gyakran sír, nyugtalan, csuklik, és nagyon ritkán előfordulhat vérszegénység is.

Reflux tünetei csecsemőkorban

Reflux tünetei csecsemőkorban

A betegséggel légúti és idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, sőt az is előfordulhat, hogy csak ezek a tünetek tapasztalhatóak, és ez megnehezíti a reflux felismerését. Ide tartozik a tüdőgyulladás, a fülgyulladás, az asztma, a gyakori köhögés (etetés közben is), az eszméletvesztés.

Nagyon fontos odafigyelni a kisbabák táplálékának adagolására, inkább gyakran adjunk kisebb mennyiségeket, hisz a gyomruk befogadóképessége még nagyon kicsi, így a gyakori, kisebb adagolásokkal elkerülhetjük azt, hogy a csecsemő a meg nem emésztett táplálékot felöklendezze. Ha a reflux bármely tünete jelentkezik a kisbabánál, érdemes minél hamarább orvoshoz fordulni.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024