0

Gasztroözofágeális reflux betegség

A gasztroözofágeális reflux betegség miatt a gyomorsav és a benne található enzimek visszaáramlanak a gyomorból a nyelőcsőbe, melynek következtében fájdalmas gyulladások alakulnak ki. A gyomorban lévő gyomornyálkahártya védi meg a gyomrot a saját maga által termelt gyomorsav maró hatásától. Mivel a nyelőcső nem rendelkezik hasonló védőhártyával, az ide visszakerülő gyomorsav súlyos tüneteket okozhat, megsértve a nyelőcső falát, ami begyulladhat.

Gasztroözofágeális reflux betegség abban az esetben alakul ki, amikor az alsó nyelőcső-záróizom, mely gyűrű alakú, nem működik rendesen. Ez az izom felelős azért, hogy a gyomortartalom és az enzimek ne kerüljenek vissza a nyelőcsőbe. A dohányzás, az alkohol valamint a csokoládé terhelik a nyelőcső eme záróizmának helyes működését, és növelik a gasztroözofágeális reflux betegség kialakulásának esélyét.

Gasztroözofágeális reflux betegség

Gasztroözofágeális reflux betegség

A gyomorégés a gasztroözofágeális reflux betegség egyik legjellemzőbb tünete, ahonnan a fájdalom átterjedhet a nyakra, a torokra és az arcra is. A nyelőcső gyulladása, mely enyhe vagy heves vérzéssel is párosulhat, szintén ide sorolható.

A gasztroözofágeális reflux betegség sokféleképpen enyhíthető. Ha lefekvéskor 15-20 centiméterrel megemeljük fejtámasztékunkat, megakadályozhatjuk a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe alvás közben. Kerülendők a zsíros, fűszeres ételek, valamint a csokoládé, a dohányzás és az alkohol fogyasztása. Ha azonban a gasztroözofágeális reflux betegség tüneteit észleljük, ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024