Hírek nyelőcső és Reflux témában

Enyhíthető a gyomorégés lúgos víz fogyasztásával

Enyhíthető a gyomorégés lúgos víz fogyasztásával

Gyomorégéssel majdnem minden ember találkozott már legalább egyszer élete folyamán. Gondok akkor vannak, ha a mindennapjaink rendszeres kísérőjévé válik. Gyomorégés olyan embereknél alakul ki leggyakrabban, akik dohányoznak, illetve túlzottan sok kávét vagy alkoholt fogyasztanak. Emellett még olyankor is jelentkezhet, ha egészségtelenül táplálkozunk, és túl sok savas, zsíros tápanyagot viszünk be… Tovább: Enyhíthető a gyomorégés lúgos víz fogyasztásával »

A gyomorégés következményei

A gyomorégés következményei

Gyomorégés során gyomrunkban túlzottan sok gyomorsav keletkezik, mely égető érzéssel jár. A gyomorégés nagyon sok ember életét keseríti meg, és jó, ha odafigyelünk rá, mert a gyomorégésnek súlyos következményei is lehetnek. Ha hetente többször is találkozunk ezzel a kellemetlenséggel, keressük fel orvosunkat, vagy kérjünk egy belső kivizsgálást, hogy megelőzhessük a… Tovább: A gyomorégés következményei »

A reflux diagnosztizálása

A reflux diagnosztizálása

Manapság ritkán az az ember, aki legalább olykor-olykor nem panaszkodik gyomorégésre. Egészséges embereknél is gyakran fordul elő, majd ahogy jött, úgy el is múlik. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor a gyomorégéshez még más panaszok is társulnak, mint például hányinger, mellkasi fájdalom, csuklás, böfögés, makacs köhögés, légzészavar vagy akár fogászati problémák…. Tovább: A reflux diagnosztizálása »

Reflux fejfájás esetén

Reflux fejfájás esetén

Napjainkban egyre elterjedtebb betegség a reflux, amely olyan tünetekkel is együtt járhat, amelyek nem tartoznak a szokványos tünetek közé.  A reflux fejfájás kapcsolat is ilyen. Az orvosok azt feltételezik, hogy a gyomorsav a nyelőcsőből a tüdőbe is átszivárog, ezáltal ott oxigénhiányt tud okozni, az oxigénhiány pedig fejfájást. A betegség kísérő… Tovább: Reflux fejfájás esetén »

A reflux ájulás esetén veszélyt jelenthet

A reflux ájulás esetén veszélyt jelenthet

A kezeletlen reflux súlyos következményekkel is járhat, hisz ha nem kezelik a savas visszafolyást, akkor idővel nyelőcsőrákot is okozhat. A reflux ájulás esetén még veszélyesebb. Az öntudatlan beteg gyomrából a gyenge záróizmok miatt könnyedén visszafolyik a sav a nyelőcsőbe. Ez főleg akkor lehet veszélyes, amikor a beteget vízszintes helyzetbe fektetik…. Tovább: A reflux ájulás esetén veszélyt jelenthet »

Gyakran a reflux és szájszag egymás velejárói

Gyakran a reflux és szájszag egymás velejárói

A reflux betegség okozta szájszag azon tünetek egyike, amely megnehezíti a hétköznapokat. A szájszag azért gyakori a refluxos betegeknél, mert a gyomorsav feljön a nyelőcsőbe, a szájüregbe, és gyulladásokat okoz. Ez a sav meglehetősen keserű, fanyar ízt és egyben rendkívül intenzív szájszagot okoz, ami nagyban eltér a normális szájszag pH-értékétől…. Tovább: Gyakran a reflux és szájszag egymás velejárói »

Hogyan járnak el az orvosok gyomorsavvizsgálat esetén?

Hogyan járnak el az orvosok gyomorsavvizsgálat esetén?

A gyomorsav túltengés jelentős károkat okozhat szervezetünkben, ha nem fordítunk rá elég figyelmet, elhanyagoljuk, és nem fordulunk időben orvoshoz. A gyomorsav túltengés miatt alakul ki a reflux, vagyis a savvisszafolyás, melynek következtében a savas gyomortartalom visszaszivárog a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját, súlyos sebeket majd hegeket alakítván ki, melyek enyhébben vagy… Tovább: Hogyan járnak el az orvosok gyomorsavvizsgálat esetén? »

Reflux oesophagitis tünetei

Reflux oesophagitis tünetei

A reflux oesophagitis a reflux egyik olyan alfaja, mely gyulladást alakít ki a nyálkahártyán a gyomorsav nyelőcsőbe való visszajutásakor. Kezelése nem elhanyagolandó, ugyanis problémássá teszi a nyelést, valamint nagyon kellemetlen és fájdalmas érzést okoz. A reflux oesophagitis jellegzetes tüneteiről könnyen felismerhető. A reflux oesophagitis tünetei közé sorolható a nyelőcső gyulladása… Tovább: Reflux oesophagitis tünetei »

Reflux és rekeszizom sérv

Reflux és rekeszizom sérv

Régóta ismeretes, hogy a reflux és rekeszizom sérv között kapcsolat van. Az orvostudomány mai álláspontja szerint a rekeszizom sérv a reflux következménye. Ez gyomorröntgennel vagy gyomortükrözéssel mutatható ki. A savas reflux világszerte népbetegségnek számít. Ennek során a gyomorsav ellenkező irányba halad, és enyhébb vagy súlyosabb károkat okoz a nyelőcsőben. Leggyakrabban… Tovább: Reflux és rekeszizom sérv »

Gasztroözofágeális reflux betegség

Gasztroözofágeális reflux betegség

A gasztroözofágeális reflux betegség miatt a gyomorsav és a benne található enzimek visszaáramlanak a gyomorból a nyelőcsőbe, melynek következtében fájdalmas gyulladások alakulnak ki. A gyomorban lévő gyomornyálkahártya védi meg a gyomrot a saját maga által termelt gyomorsav maró hatásától. Mivel a nyelőcső nem rendelkezik hasonló védőhártyával, az ide visszakerülő gyomorsav… Tovább: Gasztroözofágeális reflux betegség »

Oldal 1 - 212
Reflux 2024