0

Gyomorégés terhesség alatt

A gyomorégés terhesség alatt gyakran fellépő kellemetlen, égető, fájdalmas érzés. Egyrészt a sárgatesthormon, másrészt az egyre növekvő méh tehető ezért felelőssé. Az előbbi ellazítja a gyomorszáj záróizmait, aminek következtében a gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe és irritálja azt. A folyamatosan növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra, felfele tolja, így annak az elhelyezkedése megváltozik, vízszintes irányba kerül. Elmozdul a rekeszizom is, és teret enged a gyomornedveknek, amelyek a nyelőcsőbe préselődnek.

Megszüntethető a gyomorégés terhesség alatt, ha megfigyeljük, milyen ételek után jelentkezik gyakrabban, és azon ételeket mellőzzük, vagy ha naponta többször étkezünk, és egyszerre keveset eszünk. Az üres gyomrot is irritálhatja a gyomorsav, ám ezt a gyakori étkezésekkel kivédhetjük. A savlekötő tabletták is jó segítségnek bizonyulnak a tünetek gyors megszüntetésében, ám a hatásuk rendszerint átmeneti.

Gyomorégés, terhesség

Gyomorégés, terhesség

A protonpumpa-gátló gyomorsavtermelést blokkoló szerek bizonyulnak a leghatásosabbaknak a gyomorégés terhesség alatti kezelésében. Mivel kevés sav termelődik, nincs gyomorsav túltengés, és a gyomornedvek ha a nyelőcsőbe jutnak is, nincs maró hatásuk, nem tesznek kárt a nyelőcső nyálkahártyájában.

A gyomorégés terhesség alatt éjszaka is gyakran jelentkezik. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy lefekvéskor savlekötő tablettát veszünk be, korábban vacsorázunk, megmagasítjuk az ágy fej felőli részét, így az egész felsőtestünk magasabbra kerül, és nem tud olyan könnyen a nyelőcsőbe jutni a gyomorsav.

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés terhesség

Írj most.

Küldés
Reflux 2024