0

Gyomorégés terhesség végén

A várandóság egyik leggyakoribb veszélytelen, ám kellemetlen velejárója a gyomorégés. Ez akkor jelentkezik, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe jut. Ezt az égő érzést nemcsak a kismamák, hanem sokan mások is tapasztalják, főleg egy kiadós étkezés után a mellkas alsó és középső részén. A kismamák nagy többsége viszont ok nélkül is tapasztalja a tüneteket, de a gyomorégés a terhesség végén megszűnik.

Gyomorégés terhesség végén

Gyomorégés terhesség végén

Azért következhet be gyomorégés, mert a gyomor és a nyelőcső közti izom egyre inkább ellazul a várandósság előrehaladtával. Ennek következtében a gyomorsav könnyen feljut a nyelőcsőbe, így okozván kellemetlen égő érzést. A záróizom a progeszteron terhességi hormon hatására gyengül. Ez a hormon viszont a baba fejlődése számára igencsak fontos. De vajon miért szűnik meg a gyomorégés terhesség végén?

A fenti kérdésre a válasz egyszerű. Azért nem jellemző a gyomorégés a terhesség utolsó harmadában, mert a magzat ilyenkor „leszáll”, a pocak is láthatóan lejjebb kerül, ezáltal a gyomor is. Ezzel szemben a várandósság alatt a növekvő méh feljebb tolta a gyomrot, így könnyen visszafolyhatott a gyomorsav a nyelőcsőbe.

Aki tapasztalta már a gyomorégés érzését, bizonyára tudja, mit érezhetnek a kismamák. A közvélemény-kutatások mégis azt jelzik, hogy a várandós anyukák hozzászoknak az érzéshez, így amikor a gyomorégés terhesség végén megszűnik, problémára gyanakodnak.

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés terhesség Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024